Sportska televizija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
SPTV
Sportska televizija
Vrsta odašiljanja Televizija
Pokriveno područje Flag of Croatia.svg Hrvatska
Zemlja Flag of Croatia.svg Hrvatska
Jezik Hrvatski
Sjedište Zagreb
Vlasnik HOO
Ključne osobe Jure Ozmec
Razina Nacionalna
Početak prikazivanja 4. travnja 2011.
Slogan A gdje drugdje
Razlučivost slike 1080p
Službena stranica sptv.hr

Sportska televizija (skraćeno: SPTV) je specijalizirani sportski program u vlasništvu HOO-a. Počeo je s emitiranjem u zemaljskoj mreži na državnoj razini 4. travnja 2011. godine.

Televizija je u početnoj fazi emitirala dnevno 6 do 8 sati redovitog programa, a ostalo vrijeme je išao Info-kanal koji sadrži sve relevantne sportske, političke, gospodarske i servisne informacije, a realizira se u suradnji sa Sportskim novostima, HINA-om, Privrednim vjesnikom i DHMZ. Već prvog dana emitiranja gledatelji su mogli uživati u prvom prijenosu, bila je to košarkaška utakmica A1 lige za prvaka između Alkara i Zadra.

Program[uredi | uredi kôd]

Današnji program Sportske televizije prvenstveno je orijentiran na sportove poput međunarodnih prijenosa džudoa, karatea, domaćeg boksa, stranih dokumentarnih emisija te domaćih talk showova Istinom do gola, O sportu sportski i Sport nedjeljom. Veći dio programa čini i reemitiranje informativnog programa Al Jazeere Balkans.

Pokrivenost signalom[uredi | uredi kôd]

U multipleksu D (MUX D) OiV-a Sportska televizija se može pratiti na teritoriju cijele države jer ima koncesiju na državnoj razini. Pokrivenost multipleksa D (MUX D) je 90% teritorija Republike Hrvatske. Od 15. ožujka 2020. godine moguće je pratiti program Sportske televizije i u multipleksu M2 (DVB-T2/HEVC h.265).[1]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Glavi urednik televizije Jura Ozmec u studenom 2019. godine u svojoj kolumni na službenoj web stranici Sportske televizije napada javnost zbog uvođenja tehnološkog napretka u DVB-T2/HEVC standard riječima: Tehnološki frikovi koji nam se na SPTV ovih dana javljaju, prepuni samosvijesti o tome da oni mogu gledati HD već sada strašno su se zabrinuli što će biti sa SPTV-om kad već nismo prešli na HD. Sva trojica. E, to je isto populizam, samo tehnološki. Oni mogu, njih trojica, pa smatraju da svi mogu, odnosno baš ih briga mogu li i svi ostali. Zato je HAKOM i dao određeni period da se na HD signal pređe do ljeta iduće godine. Pa ćemo mi na HD do tada i preći, jer doista nema potrebe da se žurimo, prvenstveno zbog većine gledatelja koji ni ne znaju što je to HD. Polako, ozbiljno, korektno i konkretno, a ne populistički. To bi bio neki skupni odgovor i onoj trojici koji će se javiti u idućim danima, „zabrinuti“ za nas, jer „još“ nismo u HD-u!? Polako.[2]
  • Tijekom ožujka 2020. godine, zbog krize koronavirusa COVID-19, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dogovorilo je sa Sportskom televizijom emitiranje školskog programa putem televizijskog kanala Sportska televizija za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole.[3] Kako bi se što većem broju učenika omogućilo praćenje nastave putem televizije zbog zatvaranja škola, od 15. ožujka 2020. godine OIV pustio je program Sportske televizije u multipleksu M2 (DVB-T2/HEVC).[1]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b OIV. 15. ožujka 2020. Za praćenje nastave putem televizije pušten program Sportske televizije u multiplexu M2. oiv.hr. OIV. Pristupljeno 16. ožujka 2020.
  2. SPTV. 18. studenoga 2019. Populizam. sptv.hr. SPTV. Pristupljeno 16. ožujka 2020.
  3. Index.hr. 13. ožujka 2020. Od ponedjeljka u Hrvatskoj zatvorene škole, nastava će ići na HRT-u i Sportskoj TV. index.hr. Index.hr. Pristupljeno 16. ožujka 2020.


HR-WikinewS-CRO.jpg Nedovršeni članak Sportska televizija koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.