Croatia Cleveland

Izvor: Wikipedija
Croatia Cleveland
Puno ime Hrvatski nacionalni nogometni klub
"Croatia" Cleveland
Osnovan 1957.
Domaći dres

Hrvatski nacionalni nogometni klub "Croatia" Cleveland (eng. Croatia Cleveland Soccer Club) je hrvatski nogometni klub iz Clevelanda, Ohio, SAD, osnovan 1957. godine. Član je Hrvatskog nacionalnog nogometnog saveza Kanade i SAD.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Već od 1953. skupina Hrvata u Clevelandu je htjela organizirati hrvatski nogometni klub kako bi mogli igrati prijateljske utakmice. U veljači 1957. godine, osnovana je "Croatia" te je Joe Hiltner izabran za prvog predsjednika. Iste godine "Croatia" je osvojila Ohio kup pobijedivši njemački klub "Liederkranz" iz Mansfielda.

Na izvornim članskim iskaznicama bilo je tiskano: "Za promicanje i širenje hrvatskog imena i kulture kroz šport, a u isto vrijeme za zahvalnost našoj novoj zemlji Americi. Uvijek sudjelovati časno noseći hrvatsku zastavu, čvrsto držeći se športskih pravila i propisa, poštujući naše protivnike na nogometnom terenu, bez obzira na njihovo ime i nacionalnost te surađivati sa svim hrvatskim organizacijama u jačanju hrvatskog uzroka."

Zvonko Monsider, legendarni hrvatski vratar koji je emigrirao u SAD 1962. godine bio je trener Croatije dvije godine. Do tada "Croatia" nije imala svog profesionalnog trenera.

Godine 1963. "Croatia" je osvojila Ohio kup. Iste godine, "Croatia" Cleveland je uz potporu Hrvatske katoličke zajednice osnovala "Hrvatski nacionalni nogometni savez Kanade i Sjedinjenih Američkih Država". U jesen 1964. "Croatia" je kupili deset jutara u mjestu Thompson, Ohio gdje je klub izgradio dvoranu i nogometno igralište.

Godine 1967., novi prostor je kupljen na adresi 5409 St. Clair Ave, opet uz pomoć njenih članova. Zlatno doba "Croatije" započelo je 1974. godine osvojivši nogometno prvenstvo Lake Erie. Tijekom godina, "Croatia" ima solidan juniorski program s nizom odličnih igrača.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]