Hrvati u Švedskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvati u Švedskoj su osobe u Švedskoj s punim, djelomičnim, ili većinskim hrvatskim podrijetlom, ili osobe podrijetlom Hrvati rođene u drugim državama a s prebivalištem u Švedskoj.

Prva značajnija emigracija Hrvata u Švedsku dogodila se 1950-ih, kada velikim dijelom u Švedsku emigriraju političke izbjelgice iz talijanskih i austrijskih sabirnih logora ali i ekonomske izbjeglice.[1] Točan broj emigranata se ne zna jer su neki bili udruženi u jugoslavenske klubove a neki pak u hrvatske klubove koji nisu bili pod kontrolom jugoslavenskih vlasti.[2] Kasnije 1960-ih, kada je Švedska oskudjevala radnom snagom, Hrvati su bili dobro došli kao radna snaga. Zapošljavali su se po velikim industrijskim poduzećima poput Saaba, Volva, Scanie, SKF-a ali također i manjim industrijskim poduzećima uglavnom na zapadu i jugu Švedske gdje je većina Hrvata nastanjena. Točan broj Hrvata u Švedskoj teško je procijeniti jer su švedske vlasti u svojoj statistici do raspada Jugoslavije sve vodili kao Jugoslavene, no procjenjuje se da ta cifra iznosi oko 26 000. Samo u Malmöu živi oko 5000 Hrvata[3] a velika kolonija Hrvata živi u Göteborgu i manjim mjestima oko njega. Većina hrvatskih emigranata je bila iz ruralnih krajeva uglavnom lošeg obrazovanja tako da poslovi koje su obavljali su uglavnom bili nisko kvalificirani. Hrvatima rođenima u Švedskoj omogućeno je obrazovanje prema švedskom modelu tako da je sve veći broj Hrvata koji upisuju studije na švedskim sveučilištima. Hrvatski emigranti koji danas emigriraju u Švedsku po pravilu su fakultetski obrazovane osobe.

Hrvati u Švedskoj su tradicionalno dobro organizirani u preko 30 društava koja su učlanjena u Hrvatski savez a bogata je i suradnja s drugim hrvatskim klubovima u Skandinaviji ali i kroz rad hrvatske katoličke misije u Švedskoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]