Difuzija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Difuzija kalij-permanganata u vodi

Difuzija je spontano gibanje čestica tvari u plinovima, kapljevinama i čvrstim tvarima zbog razlika u koncentracijama tvari, poticano toplinskim gibanjem čestica. Gibanje teži izjednačavanju koncentracija nastankom dinamične ravnoteže.
U plinovima i kapljevinama takvo gibanje čestica (iona, molekula, koloidnih čestica) uzrokuje miješanje dviju ili više tvari, a u čvrstim tvarima atomi i ioni izmjenjuju mjesta u kristalnoj rešetki.

Najbrža je u plinovima, sporija u kapljevinama, te najsporija u čvrstim tvarima.
Brzina difuzije tvari u nekom smjeru razmjerna je koncentracijskomu gradijentu (I. Fickov zakon difuzije). Uglavnom se povećava s porastom temperature (čestice se gibaju brže), a smanjuje s porastom gustoće. Moguća je i kroz polupropusnu membranu (osmoza, dijaliza).

Vrlo je važna za mnoge biološke procese (osmoza) i kemijske reakcije.
Na difuziji se zasnivaju neki tehnološki procesi; proizvodnja elektroničkih poluvodičkih komponenata, oblikovanje površinskih slojeva u metalurgiji, neki uređaji (difuzijska vakuumska pumpa i dr.).

Difuzija se matematički opisuje jednadžbom difuzije.


Izvor[uredi VE | uredi]

  • Tehnički leksikon, Leksikografski zavod Miroslav Krleža; glavni urednik: Zvonimir Jakobović. Tiskanje dovršeno 21. prosinca 2007.g., Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 653717. ISBN 978-953-268-004-1, str. 145.

Vidi još[uredi VE | uredi]