Dodatak:Popis gradova i općina gdje je djelovao HVO

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Popis gradova i općina gdje je djelovao HVO

Grad (općina) Nadnevak osnutka
Livno 13. lipnja 1992. 1. gardijska brigada Ante Bruno Bušić, brigada Petar Krešimir
Kupres Kupreška bojna
Bugojno 1. bojna Stjepan Radić, 104. brigada Eugen Kvaternik, 55. domobranska pukovnija
Kiseljak 20. prosinca 1992. brigada HVO Josip ban Jelačić
Kreševo 95. domobranska pukovnija Civilne zaštite
Fojnica HVO Fojnica, Markusi, Fric
Busovača brigada Nikola Šubić Zrinski
Rama Satnija "Geganovci",Prva ramska brigada,PPN Fenix 72-92, PPN Marinko Beljo
Konjic Brigada Herceg-Stjepan, 56. domobranska pukovnija Civilne zaštite
Jablanica Brigada Herceg-Stjepan - 3. bojna Mijat Tomić
Novi Travnik Brigada Stjepan Tomašević
Travnik Stožer HVO Travnik sa dvije brigade i podstožerne postrojbe (Zapovjednici Stožera HVO Travnik: Ivica Stojak, Jozo Pokrajčić, Filip Filipović; Zamjenici Zapovjednika Stožera HVO Travnik: Ilija Nakić, Vlado Sikirić- Vis):

1. Brigada HVO Travnik (Nikola Grbeša, Zapovjednik (1992.)
2. Brigada HVO Travnik (Franjo Ljubas, Zapovjednik (1992./93) u koju ulaze:
1. Bojna 2. Brigade HVO Travnik, Dolac n/L;
2. Bojna 2. Brigade HVO Travnik, Nova Bila;
3. Bojna 2. Brigade HVO Travnik, Guča Gora;
4. Bojna 2. Brigade HVO Travnik, Brajkovići.

1. Brigada HVO Travnik postaje Brigada "Travnička" (od 1.4.1993. u koju ulazi i 1. bojna 2. Brigade HVO Travnik, koja postaje 3. Bojna Brigade "Travnička")
2. Brigada HVO Travnik postaje Brigada "Frankopan" (od 1.4.1993. sastavljena od 2., 3. i 4. bojne 2. Brigade HVO Travnik, nastaje Brigada "Frankopan"),

Skender Vakuf/Dobretići bojna
Posušje 5. brigada HVO
Široki Brijeg Brigada Mario Hrkać Čikota, 15. lipnja 1991. ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO
Grude 4. brigada HVO Čitluk-Grude-Ljubuški, 6. brigada HVO Ranko vitez Boban
Ljubuški 4. brigada HVO Čitluk-Grude-Ljubuški, brigada Stjepan Radić
Uskoplje Brigada dr Ante Starčević
Kakanj Brigada Kotromanić
Vareš Brigada Bobovac
Odžak 17. travnja 1992. 102. brigada HVO-a[1]
Domaljevac-Šamac 19. travnja 1992. 104. brigada HVO-a[2], Riječna flotila
Čitluk 4. brigada HVO Čitluk-Grude-Ljubuški
Čapljina 6. lipnja 1992. Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović, 1. hercegovačka brigada Knez Domagoj
Neum 4. travnja 1992., bojna HVO [3]
Žepče 15. rujna 1992. 111. xp brigada Žepče[4]
Zenica brigada Jure Francetić, 2. zenička brigada
Derventa veljača 1992. 103. brigada HVO-a
Stolac dvije bojne , samostalna satnija Dubrave [5]
Bihać 1992. 101. pukovnija "Ante Knežević-Krpe"
Ravno samostalna satnija općine Ravno
Sarajevo HVO brigada Kralj Tvrtko, ljeto 1992. (HVO Novo Sarajevo, HVO Novi Grad, HVO Centar-Stari Grad)[6],
5. prosinca 1992. HVO brigada Kralj Tvrtko
Ilidža-Stup ljeto 1992.[6]
Vogošća ljeto 1992. [6]
Ilijaš ljeto 1992. [6]
Hrasnica ljeto 1992. [6]
Kotor Varoš 1. bojna Kotor Varoš (Sokoline)
Brčko 11. svibnja 1992. 108. pješačka HVO brigada Ravne Brčko[7]
Tuzla 10. svibnja 1992. 115. brigada HVO "Zrinski"
Jajce Jajačka pukovnija Hrvoje Vukčić-Hrvatinić
Tomislavgrad 2. srpnja 1992. Brigada Kralj Tomislav
Vitez Alfe, Žuti, Viteška brigada, 18. siječnja 1994. 3. gardijska brigada Jastrebovi
Orašje 15. svibnja 1992. 106. brigada HVO[8]
107. brigada HVO, 4. gardijska motorizirana brigada Sinovi Posavine
Mostar 13. prosinca 1993. 2. gardijska brigada HVO-a, 3. brigada Mostar
Lukavac 117. brigada HVO, Bistarac
Živinice 115. brigada - 1. bojna Živinički sokolovi, Spreča
Banovići u 115. brigadi -
Lopare bojna ProPatria Drijenča
Čelić bojna ProPatria Drijenča
Srebrenik bojna Špionica
Teslić bojna Komušina
Gradačac 25. travnja 1992. 107. brigada HVO Bosanske Posavine[9][10]
Bratunac prije 6. kolovoza 1992.[11]
Maglaj prije 9. rujna 1992.[11], bojna u Novom Šeheru
Doboj prije 29. rujna 1992.[11] 109. (Foča)
Gračanica prije 19. listopada 1992.[11]
Modriča 9. travnja 1992. 105. brigada HVO[12]
Tešanj / Usora 110. usorska brigada, 15. svibnja 1992.[13]
Zavidovići bojna Marko Pranjić (Osova)
Bosanski Brod 3. ožujka 1992. 101. brigada HVO[14]
Olovo 14. rujna 1992. vod HVO fra Matija Divković[15]
Nova Bila 2.bojna 2. Brigade HVO Travnik (1992./93), Brigada Frankopan (Guča Gora 1.4.1993.), Tvrtko II (Nova Bila)
Prijedor 1. prijedorska Jaguar "Sinovi smrti"

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Župa sv. Petra i Pavla Novo Selo - Balegovac 102. HVO Odžačka brigada (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  2. Vecernji.ba Nada Koturić: Obilježili 24. godišnjicu 104. brigade HVO , 19. travnja 2016. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  3. Dnevnik.ba N. L. / Dnevnik.ba : Neum: Obilježeno 25 godina osnutka HVO-a , 4. travnja 2017. (pristupljeno 10. veljače 2018.)
  4. Dnevnik.ba (FOTO) U Žepču obilježena obljetnica osnutka 111. xp brigade HVO-a Žepče, 15. rujna 2017. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  5. [ Vecernji.ba] Vojnici HVO-a spasili Južno bojište od sloma, Gospojinska ofenziva, 7. rujna 2013. (pristupljeno 10. veljače 2018.)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Sarajevo za svu raju i cijeli svijet, Facebook Marinko Pejić, prvi predsjednik HVO Sarajevo: Službena hrvatska politika u BiH je još 1992. godine digla ruke od Sarajeva!, Novosti, 7. lipnja 2013., 1. ožujka 2015. (4. prosinca 2017.)
  7. BDC TV Obilježena 24. godišnjica 108. pješačke HVO brigade , 12. svibnja 2016. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  8. Radio Orašje Prigodnim sadržajima obilježena 25.obljetnica 106. HVO brigade Orašje, 15. svibnja 2017. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  9. (boš.) Klix.ba Gradačac: Obilježena godišnjica formiranja 107. Viteške brigade Armije RBiH , 9. lipnja 2015. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  10. 15. travnja 1993. godine stekla naziv "Viteška“, od 14. prosinca 1993. godine 107. Viteška HVO brigada preimenovana je u 107. Vitešku motoriziranu brigadu Armije RBiH.
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 Naoružavanje Arbije BiH (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  12. Garevac.info Mato Marić: Obilježena je obljetnica osnutka 105. brigade HVO Modriča, 10. travnja 2016. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  13. Dnevnik.ba Obilježen Dan općine Usora i obljetnica 110. brigade HVO-a, 15. svibnja 2017. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  14. Udruga policije BPŽ Obilježena 24. obljetnica osnutka 101. brigade HVO , 3. ožujka 2016. (pristupljeno 4. prosinca 2017.)
  15. Bobovački list fra Berislav Kalfić: SVJEDOČANSTVA: OLOVSKE RATNE GODINE (II) POČELO JE...br. 193 (pristupljeno 4. prosinca 2017.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]