2. gardijska brigada HVO-a

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
2. gardijska brigada HVO-a
Patch of 2. Guard Brigade.svg
Oznaka 2. gardijske brigade HVO-a
Aktivna 1993.2005.
Država Bosna i Hercegovina
Odanost Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Grana Hrvatsko vijeće obrane
Vrsta mehanizirana brigada
Vojarna Mostar
Zaštitnik sv. Ivan Krstitelj
Sudjelovanje u borbama Bošnjačko-hrvatski sukob
Operacija Cincar
Operacija Zima '94.
Operacija Ljeto '95.
Operacija Maestral
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
brigadir Stanko Sopta

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista. Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo ...) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade. Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.[1]

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom 1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi. Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne. Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Sastav[uredi VE | uredi]

Zastava Hrvatskog vijeća obrane

U prosincu 1993. godine u sastav 2. gardijske brigade HVO-a ušle su:

Galerija[uredi VE | uredi]

Srodni članci[uredi VE | uredi]

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Javno.com (Arhivirano 6. srpnja 2009.) Brigada ponosa i slave