Dua Lipa

Izvor: Wikipedija
Dua Lipa
Dua Lipa 2021.
Rođen/aWestminster, London, Ujedinjeno Kraljevstvo
22. kolovoza 1995.
Žanr/ovipop, synth pop, dance-pop, dream pop
Zanimanjepjevačica, tekstopisac, model, modna dizajnerica
Instrumentvokal
Djelatno razdoblje2014. – danas
Producentska kućaWarner, Vertigo
Internetska stranicadualipa.com

Dua Lipa (hrvatski izgovor Dua Lipa, London, 22. kolovoza 1995.) britanska je pjevačica i kantautorica albanskog porijekla. Nakon što je nekoliko godina radila kao model 2014. godine je potpisala ugovor s Warner Bros diskografskom kućom. Godine 2017. objavila je debitantni album "Dua Lipa” koji je dostigao treće mjesto na ljestvici u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Londonu kao najstarije dijete Dukagjina i Anese Lipe, Albanaca s Kosova. Većina njene obitelji su muslimani. Njena baka, s majčine strane, bila je Bošnjakinja. Njeno porijeklo je također vezano za grad Peć. Ima sestru Rinu i brata Gjina. Otac Dukagjin Lipa marketinški je menadžer i vodeći vokal kosovskog rock sastava Oda, dok njezina majka Anesa Lipa (r. Rexha) radi u turizmu.[1][2]

Dua je odrasla u West Hampsteadu u Londonu. Pohađala je Fitzjohn osnovnu školu. 2008. godine se sa svojom obitelji preselila u Prištinu i tada naučila albanski jezik.

Lipa se s 15 godina vratila u London. Završila je srednju školu Parliament Hill. Krenula je postavljati svoje snimke pjevanja poznatih hitova Alicie Keys i Christine Aguilere na YouTube i SoundCloud. Kasnije se krenula baviti modelingom.

Karijera[uredi | uredi kôd]

2013. – 2017.: Početak karijere

Godine 2013. potpisala je ugovor s Tap menadžmentom, dok je još radila kao model.

Pjevala je u grupi ”Warner Music Group” prije nego što je postala samostalna pjevačica te je izbacila prvi singl “New Love”.Izdala je jedan album pod imenom “Dua Lipa”.Na njemu je izdano sedam pjesama uključujući i dva koja su bili na “UK Top ten single”, a to su “IDGAF” i “Be the one”. Travnja 2018. singl “One Kiss” od Due Lipe i Calvina Harrisa postigao je veliki uspjeh. Imala je četiri turneje :”2016 UK Tour” ,”Hotter than Hell Tour”, “US and Europe Tour” i “The Self Titled Tour”.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Savage, Mark. 9. veljače 2016. Dua Lipa: A pop star in waiting (engleski). BBC News. Pristupljeno 7. svibnja 2016.
  2. Lester, Paul. 1. siječnja 2016. Shake it up: the future female pop stars of 2016. The Guardian (engleski). Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]