Edred

Izvor: Wikipedija
Edred
Eadred.jpg
Edred, engleski kralj
kralj Engleza
Vladavina 26. svibnja 946. - 23. studenoga 955.
Prethodnik Edmund I. Veličanstveni
Nasljednik Edwy
Dinastija Wessex
Otac Edvard I. Stariji
Majka Edgiva Kentska
Rođenje 923.
Smrt 23. studenoga 955.
Pokop Old Minster, Winchester
kosti su danas u Winchesterskoj katedrali

Edred (eng. Eadred i Edred) (?, 923.Frome, Somerset, 23. studenog 955.), engleski kralj od 946. do 955. godine, iz dinastije Wessex.

Sin je Edvarda I. Starijeg i Edgive Kentske, kćeri Sigehelma, ealdormana od Kenta.[1] Naslijedio je starijeg brata, kralja Edmunda I. (vladao 939. – 946.), koji je bio izboden na smrt u Pucklechurchu (Gloucestershire), na dan sv. Augustina, 26. svibnja 946. godine. Iste godine, 16. kolovoza, Edred je konsekrirao nadbiskup Odo Canterburyjski u Kingstonu na Temzi (Surrey, danas Veliki London), gdje su mu, kako se čini, odanost iskazali velški vladari i sjeverni earlovi[2]

Edred je za svoje vladavine postigao vojne uspjehe u borbi protiv Vikinga, te je godine 954. York definitivno stavio pod englesku kontrolu ubivši njegovog posljednjeg vikinškog kralja Erica Bloodaxea. Ta pobjeda je Edreda i njegovu anglosasku kraljevsku dinastiju stavila u dominantan položaj u Engleskoj.

Edred je bio izrazito religiozan kralj i bio je veoma slabog zdravlja zbog čega je i preminuo godine 955. Naslijedio ga je nećak Edwy.

Edred je bio jednim od engleskih kraljeva koji se krunio na krunidbenom kamenu iz Kingstona.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Eadred (d. 955.)
  2. Sawyer no. 520; Ivan od Worcestera, Chronicon ex Chronicis, 946.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Edred koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.