Carica Matilda

Izvor: Wikipedija
Matilda
Prikaz Matilde
Matilda
Gospa Engleza
Supruzi Henrik V., car Svetog Rimskog Carstva
Gotfrid V. Anžuvinski
Djeca Henrik II., kralj Engleske
Gotfrid VI.
Vilim X.
Otac Henrik I. Rolonid
Majka Matilda Škotska
Rođenje oko 7. veljače 1102.
Smrt 10. rujna 1167.

Matilda († 10. rujna. 1167.) bila je kći engleskog kralja Henrika I. i Matilde Škotske.

Matilda i njen mlađi brat, Vilim Adelin, bili su jedina zakonita djeca kralja Henrika koja su doživjela punoljetnost. Smrt Matildinog brata u brodolomu Bijelog broda 1120. stavio je Matildu na mjesto jedine nasljednice po liniji koja je išla od Vilima Osvajača.

Brak s Henrikom V.[uredi | uredi kôd]

Još kao dijete je bila obećana rimsko-njemačkom caru Henriku V. 1114. godine se i udala se za njega, stekavši naslov svete rimske carice i kraljice Njemačke. Prema većini poznatih izvora, ovaj par nije imao djece. Jedino kroničar Hériman Tournaiski tvrdi da je Matilda rodila sina koji je ubrzo umro. Nakon smrti Henrika V. 1125. godine se vratila u Englesku gdje je priznata kao nasljednica očeva prijestolja. 1127. godine ponovno se udala, i to za Gotfrida V. Anjou-Plantageneta, nasljednika grofovije Anjou u zapadnoj Francuskoj.

Borba za englesko prijestolje[uredi | uredi kôd]

Nakon smrti njezina oca Henrika I. 1135. godine, Stjepan od Bloisa, unuk Vilima I. Osvajača, osporio je Matildi englesku krunu tvrdeći da mu ju je Henrik I. obećao na samrti. Kako je na svojoj strani imao većinu najmoćnijih velikaša Stjepan je ipak postao engleski kralj. Matilda je 1139. okupila vojsku i u bitci kod Lincolna 1141. godine porazila te zarobila Stjepana. Stjepanova supruga, također po imenu Matilda, okupivši vojsku je pokrenula napad na imenjakinju i u bitci kod Winchestera porazila Matildu te u razmjeni oslobodila Stjepana. Nakon borbi koje su Englesku uvele u razdoblje anarhije Matilda je 1147. bila prisiljena skloniti se u Normandiju.

Vladavina[uredi | uredi kôd]

Dok je bila vladala, nosila je naslov Lady of the English (Lady Engleza). Bila je prva žena koja je nosila naslov Kraljevine Engleske. Iako je svrgnuta s engleskog prijestolja, uspjela je osigurati da njena djeca nasljeđuju naslov vojvodstva Normandije, a njezinom sinu Henriku II. je Westminsterskim ugovorom osigurano pravo na englesko prijestolje.

Potomstvo[uredi | uredi kôd]

Tako je njezin sin iz braka s Gotfridom V. Anžujskim, Henrik postao je nakon Stjepana 1154. godine sljedeći kralj Engleske, prvi iz dinastije Anjou-Plantagenet. Drugi sin, Gotfrid VI., nosio je naslov grofa od Nantesa, a treći sin, Vilim X., naslov grofa od Poitiersa.

Izvori[uredi | uredi kôd]