Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić

Izvor: Wikipedija
Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić
Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić

Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić,
veliki vezir Osmanskog Carstva

Veliki vezir
trajanje službe
31. listopada 1661. – 3. studenog 1676.
Prethodnik Mehmed-paša Ćuprilić
Nasljednik Kara Mustafa-paša
Rođenje 1635.,
Veles (danas Republika Makedonija)
Smrt 3. studenog 1676.
Carigrad, Tursko Carstvo

Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić (turski: Köprülü Fazıl Ahmed Paşa; Veles, 1635. - Carigrad, 3. studenog 1676.), veliki vezir Osmanskoga Carstva, član plemićke obitelji Ćuprilić, albanskog podrijetla, koja je tijekom postojanja te države dala ukupno šest velikih vezira, najviših državnih dužnosnika, rangom odmah do sultana.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ime Fazıl nije imao od rođenja, nego ga je dobio kasnije tijekom života, a ono znači mudar, visokoobrazovan. Rođen je kao najstariji sin velikog vezira Mehmed-paše Ćuprilića (*oko 1580 – †1661), osnivača velikaške obitelji koja je bila podrijetlom iz današnje Albanije, ili, prema nekim izvorima, iz Velesa u Makedoniji. Njegov mlađi brat Fazil Mustafa-paša Ćuprilić kasnije je također bio veliki vezir u razdoblju 1689 – 1691.

U karijeri je brzo napredovao, pa je već vrlo mlad, imajući tek 24 godine, 1659. postao vezir i namjesnik Erzuruma, a 1660. Damaska. Istaknuvši se kao uspješan vojskovođa, imenovan je u lipnju 1661. zamjenikom svoga oca, a poslije očeve smrti 31. listopada iste godine, sultan Mehmed IV. postavio ga je za velikog vezira, što je u današnjem smislu rang predsjednika Vlade. Kao političar je zaslužan za smanjenje poreza i unaprjeđenje obrazovanja.

Ubrzo nakon početka njegove karijere velikog vezira, izbio je Habsburško-turski rat (1663–1664.), i on je osobno poveo veliku vojsku u pohod na sjeverozapad, prema dijelovima Ugarske koji su bili kod kontrolom Habsburgovaca, a rat je zahvatio i područja Hrvatske. Među bitkama vođenima tijekom tog rata bile su i opsada Novog Zrina u Međimurju, koju je Ćuprilić uspješno završio osvajanjem i razaranjem utvrde Novi Zrin, te Monošterska bitka, koju je izgubio, ali je sklopljenim Vašvarskim mirom isposlovao za Turke vrlo povoljne uvjete.

U drugoj polovici 60-tih godina 17. stoljeća vodio je završni dio Kandijskog rata, koji je okončan 1669. godine turskim zaposjedanjem otoka Krete, a u prvoj polovici 70-tih godina rat s Poljsko-Litvanskom Unijom, također s povoljnim ishodom.

Fazıl Ahmed-paša Ćuprilić umro je u Carigradu 3. studenog 1676., najvjerojatnije od posljedica prevelikog uživanja alkohola.

Također pogledajte[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]