Fender Showmaster

Izvor: Wikipedija
Fender Showmaster
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1998.2009.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata zalijepljen
Broj pragova 21., ili 24.
Drvo
Drvo za tijelo Lipa ili Joha
Drvo za vrat Javor
Hvataljka palisander
Most Sinkroniziran, s tremolom
Žice
Boje
cherry sunburst[1]

Fender Showmaster je električna gitara koja se proizvodila od 1998. – 2009. godine u Fender Custom Shop pogonu. Model je dizajnirao Gene Baker, talentirani dizajner zaslužan za stil i izgled modela Superstrat i Showmaster seriju, a nedugo i osnivač vlastite Baker Guitars tvrtke.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tvrtka Jackson Guitars je 1984. godine predstavila model Jackson Soloist električnu gitaru, koja je u osnovi pionir Superstrat dizajna modela. Slične gitare u Stratocaser stilu proizvodile su tvrtke Yamaha i Ibanez. Važno je za naglasiti da se tih godina u Fenderovoj proizvodnji još uvijek osjećala posljedica loše vladavine korporacije CBS, što je izazvalo drastičan pad kako Fenderove kvalitete proizvoda, tako i same prodaje na tržištu. Fender želeći da preokrene negativni trend već je prije imao par pokušaja "proboja" na superstrat tržištu s modelima kao što su Performer, HM Strat i Prodigy, ali nije imao značajnijeg uspjeha. Stoga je njegov model s ugrađenom konfiguracijom od dva Seymour Duncan dvostruka, ili dvostruki uz dva jednostruka Fender Custom Shop Fat modela magneta uz pomoć Gene Bakera 1998. godine, bio samo klasični poslovni odgovor. U smislu nametanja sebe kao favorita prizvodnje, ali i svog razvoja superstrat modela. Rani Showmaster modeli (prototipovi) koji su danas iznimna rijetkost, izvorno su na glavi imali logo oznaku Stratocaster.

Konstrukcija[uredi | uredi kôd]

Kako je već rečeno Fender Showmaster je prvotno proizveden u Fender Custom Shop pogonu. Tijelo i vrat (poneki modeli pričvršćeni vijcima za tijelo) gitare izrađeni su od javora s krem oivčenim zaobljenim rubovima tijela. Kasniji modeli izrađivani su od lipe i johe, ili poput Showmaster Elite modela s prednjicom i zadnjicom od australskog hrasta iz porodice Cardwellia Sublimis,[3] s HSS ili HH konfiguracijom magneta. Dvostruki (oznaka H) magneti su Seymour Duncan'59, a jednostruki (oznaka S) Fender Custom Shop Fat model iz'50-ih godina.
Ostale značajke uključuju hvataljku od palisandera, ili kompletni vrat od javora s 22. polja. Markeri tonova orijentacije na hvataljci su od abalonea poznatijeg kao "Petrovo uho". Most je s originalnim Floyd Rose tremolo sistemom sa zaključavanjem na dvije točke. Nešto kasnije po uzoru na američki U.S. Special Highway 1 Stratocaster model gdje je Fender zadržao ugradnju HSS konfiguraciju dvostrukog magneta na poziciji bliže mostu sa specijalnim petodjelnim preklopnikom odabira uporabne sheme magneta, pojavio se model Showmaster Elite s flat head glavom (dizajnom plosnato sužena) proizveden u Koreji. Nakon korejskog modela slijedi i Squier verzija elegantnog tijela od lipe, ali s preokrenutom Stratocaster glavom,[4] Floyd Rose tremolom i Seymour Duncan dvostrukim magnetima.
Svi Showmaster modeli dizajnirani su bez ploče na tijelu kao i u većine superstrat modela, ali i s: velikim izborom mostova, hvataljkom od palisandera s 24. polja, orijentacijskim markerima tona od abalonea (Petrovo uho), dvostrukim Seymour Duncan magnitima, tremolo sistemom s LSR zaključavanjem kobilice, i mašinica na glavi.[5]
Glavna, i najveća posebnost Fender Showmaster modela (s izuzetkom "flat head" dizajna glave) i drugih superstrats modela je luksuzno ručno rezbarena i opaljena prednja ploha, kao i ručno oblikovanje rubova tijela modela. Značajka za izvojiti Showmaster Elite modela je crno oslikana glava Telecaster dizajna[6]
U Showmaster seriju pripada i model gitare sa sedam žica, koji je predstavljen 1999/2000-tu godinu, i kojem je prestala proizvodnja dvije godine kasnije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Fenderova paleta boja,"
  2. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 29. svibnja 2012. (Wayback Machine) "Baker guitars - službena internet stranica"
  3. [2]Arhivirana inačica izvorne stranice od 28. travnja 2012. (Wayback Machine) "Australski hrast - opisni sadržaj na glazbeni.org"
  4. [3] "Squier Showmaster gitara"
  5. [4]Arhivirana inačica izvorne stranice od 9. svibnja 2012. (Wayback Machine) "Fender Showmaster model na 12fret.com"
  6. [5]Arhivirana inačica izvorne stranice od 10. svibnja 2006. (Wayback Machine) "Fender Showmaster Elite na instrumentguide.com"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]