Fender Katana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fender Katana
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1985. - 1986.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata zalijepljen
Broj pragova 22.
Dužina skale 628,6 mm
Drvo
Drvo za tijelo javor
Drvo za vrat javor
Hvataljka palisander
Oprema
Most na dvije točke/vijka
(engl. two-pivot ) s vibrato sustavom
Elektromagnet dva dvostruka
Žice
Broj žica 6.

Fender Katana je električna gitara koju je 1985. godine dizajnirao Fenderov direktor promidžbe, i prodaje, Dan Smith. Cilj stvaranja ovako specifičnog izgleda modela jest Fenderovo trajno natjecanje sa sličnim dizajnima gitara tog vremena poput modela Jackson Randy Rhoads gitare, koju je proizvela tvrtka Jackson Guitars, a uspješno ju promovirao američki heavy metal gitarista Randy Rhoads.
Fenderov model nije polučio takvu popularnost, niti najvažnije tržišnu isplativost, tako da je proizvodnja nakon samo godinu dana, obustavljena.

Osnovne značajke[uredi | uredi kôd]

Vrat gitare izrađen je od javora, s hvataljkom od palisandera u koju su umetnuta 22. polja. Trokutasti orjentacijski trokutići pomaknuti su u stranu vrata gitare, čiju stabilnost osigurava provučena metalna šipka. Ostale značajke uključuju mogućnost zaključavanja žica na kobilici, i specifično dizajniranu glavu u obliku strijele.
Konfiguraciju ugrađenih elektromagneta čine dva dvostruka elektromagneta, a uporabna shema istih kontrolira se pomoću trodjelnog preklopnika, ali i pota za glasnoću i ton. Model mosta je dizajn na dvije točke/vijka, s vibrato sustavom.
Mnogo jeftinija, Squier verzija ovog Fenderova modela proizvodi se u Japanu. Osnovne su mu značajke konfiguracija od jednog elektromagneta, i vrat gitare s nešto kraćom dužinom skale za tijelo gitare nije lijepljen, već je pričvršćen vijcima. Za razliku od Fenderovih modela, Squierovi modeli dostupniji su tržištu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]