Fender Bronco

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Fender Bronco. Za cijevno gitarsko pojačalo pogledajte Fender Bronco (pojačalo).
Fender Bronco
Fender Bronco
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1967.1981.
Konstrukcija
Model tijela mustang, tri dijela
Model vrata pričvršćen vijcima
Drvo
Drvo za tijelo joha
Drvo za vrat javor
Hvataljka palisander,
radijus 184,15mm
Oprema
Most model Fender vibrato, krom
Elektromagnet 1. jednostruki - Fender
Žice
Broj žica 6.

Fender Bronco je model električne gitare koju je Fender proizvodio od sredine 1967.1981. godine. Model je dizajniran tako da se sastojao od tijela i vrata modela Mustang, s time da je Bronco model zamišljen i proizveden samo s jednim elektromagnetom. Za razliku od ostalih varijanti Mustang gitari s dužinom skale 571,5mm, Bronco model je bio dostupan samo s nešto dužoj 609,6mm skali, vratu s 22 praga izrađenom od javora, i keramičkim oznakama tonova na hvataljci vrata. Od Mustang modela razlikaju se i po nešto drugačijem dizajnu tremolo mehanizma.
Dizajn tremolo mehanizma je jedinstveni četvrti po redu uradak kojeg je Leo Fender dizajnirao, i ugradio samo u Bronco model gitaru. Ovakav dizajn tremola polučio je određene nedostatke, i kod gitarista nije bio popularan. Ponekad neslužbeno je nazivan "Fenderov čelični vibrato", ili "Bronco trem".[1] U izvornoj zamisli Fender Bronco je trebao zamijeniti model Musicmaster. Na tržištu se prvotno pojavio kao predstavnik student modela gitare, koja je bila dostupna i u paketu s Fender Bronco pojačalom. Ovakav način proizvodnje, i prodaje, u Fenderu je bila praksa još od 1964. godine.
Model Bronco prepoznatljiv je i po nakošenom elektromagnetu na poziciji bliže mostu (za razliku od Musicmastera kojemu je elektromagnet bliži vratu gitare), ili u odnosu na modele Mustang i Duo-Sonic s konfiguracijom od dva elektromagneta.
Bronco gitara je obično dizajnirana s hvataljkom od palisandera i u tamno crvenoj završnici, ali kasniji modeli bili su dostupni i u: crnoj, bijeloj, i paleti crvene (dakota i vina) boje. Modelu Bronco kao i modelima Musicmaster i Mustang proizvodnja je 1981. godine prekinuta, ali je s prestankom te ere pokrenuta nova Fender Lead serija, a općenito naziv Bronco dalje je nastavio živjeti u Squier brandu kroz model Fender Bronco Bass.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] "Fender Bronco vibrato sistem"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]