Fender Toronado

Izvor: Wikipedija
Fender Toronado
Fender Toronado
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1998.2003.
2004.2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Broj pragova 22.
Drvo
Drvo za tijelo joha
Drvo za vrat javor
Hvataljka palisander
Oprema
Most podesivi (adjusto-matic)
usidren na žičnjaku
Elektromagnet dva dvostruka
Žice
Broj žica 6.
Boje
Deluxe serija: chrome red,[1] blizzard pearl,[1] navy blue metallic,[1] caramel metallic.[1]

Fender Toronado je električna gitara koju je proizveo Fender Musical Instruments Corporation. Model je 1998. godine predstavljen i na svjetski prestižnom NAMM sajmu glazbene opreme u Kaliforniji. Kao dio "Deluxe Series" koja je kvalitetnija od serije "Standard" proizvodio ga je Fenderov pogon u Meksiku.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Model Toronado ima konfiguraciju od dva dvostruka Fender Atomic elektromagneta, uz dva pota za kontrolu glasnoće i tona. Hvataljka je izrađena od palisandera s nešto dužom skalom od 628,65 mm nego što je uobičajeno za Fenderove modele. Ovakva dužina skale primjerenija je Gibsonovim modelima. Oblik tijela ocrtava već prepoznatljiv dizajn Jazzmaster i Jaguar modela. Glavu odlikuje Fender "spaghetti" logo font, ali i sportska linija Gotoh/Kluson mašinica.

Reizdanje[uredi | uredi kôd]

Model Fender Toronado 2004. godine bio je dostupan u svom reizdanju, koje ga je zbog novih paleta modernih boja: midnight blue, caramel metallic, blizzard pearl i chrome red razlikovalo od modela proizvedenih od 1998. – 2003. godine.
Osim novina u boji, novim dizajnom umjesto dvostrukih sada je ugrađena konfiguracija od jednostrukih elektromagneta. U periodu od 2005. – 2006. godine proizveden je u Koreji model Fender Toronado GT HH iz Fenderove serije "Big Block". Model je imao konfiguraciju od dva dvostruka elektromagneta Seymour Duncan, u metalik završnici s prepoznatljivom "L" trakom na tijelu koja je za razliku od drugih varijanti Toronado "umjetno" zamijenila ploču.[2]
Fender je također proizveo i američke US Specijal i modele Highway One Toronado s Atomic II dvostruka, ili Black Dove P-90 model elektromagneta. Ovi modeli bili su dostupni u nekoliko završnica: butterscotch blonde,[1] chrome silver,[1] pewter grey metallic[1] i crimson red transparent.[1] Zbog relativno malog broja proizvedenih i plasiranih modela na tržište u kratkom vremenskom periodu proizvodnje od 2004. – 2006. godine, proizvodnja je u globalu bila u trendu prekida, a u siječnju 2007. godine Fender je obustavio potpunu proizvodnju svih modela i verzija Toronado.

Zvuk[uredi | uredi kôd]

Fender Toronado za razliku od drugih modela zahvaljujući dvostrukom elektromagnetu bliže vratu ima jasan, i neovisan zvuk, po uzoru na Gibson modele gitara.

Fender Toronado u glazbi[uredi | uredi kôd]

Ne postoji baš pretjerani popis gitarista, zaljubljenika u modele Toronado, ali svakako za izdvojiti su:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f g h "Fenderova paleta boja
  2. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 20. kolovoza 2011. (Wayback Machine) "Fender Toronado GT HH - opisni sadržaj"
  3. [2] "Internet stranica na kojoj možemo dobiti informacije o većini modela gitara koje gitarist Tom DeLonge koristi u pripremi, ili u studiju".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]