Fender Toronado

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fender Toronado
Fender Toronado
Proizvođač Fender
Godina proizvodnje 1998. - 2003.
2004. - 2006.
Konstrukcija
Model tijela puno tijelo
Model vrata pričvršćen vijcima
Broj pragova 22.
Drvo
Drvo za tijelo joha
Drvo za vrat javor
Hvataljka palisander
Oprema
Most podesivi (adjusto-matic)
usidren na žičnjaku
Elektromagnet dva dvostruka
Žice
Broj žica 6.
Boje
Deluxe serija: chrome red,[1] blizzard pearl,[1] navy blue metallic,[1] caramel metallic.[1]

Fender Toronado je električna gitara koju je proizveo Fender Musical Instruments Corporation. Model je 1998. godine predstavljen i na svjetski prestižnom NAMM sajmu glazbene opreme u Kaliforniji. Kao dio "Deluxe Series" koja je kvalitetnija od serije "Standard" proizvodio ga je Fenderov pogon u Meksiku.

Dizajn[uredi VE | uredi]

Model Toronado ima konfiguraciju od dva dvostruka Fender Atomic elektromagneta, uz dva pota za kontrolu glasnoće i tona. Hvataljka je izrađena od palisandera s nešto dužom skalom od 628,65 mm nego što je uobičajeno za Fenderove modele. Ovakva dužina skale primjerenija je Gibsonovim modelima. Oblik tijela ocrtava već prepoznatljiv dizajn Jazzmaster i Jaguar modela. Glavu odlikuje Fender "spaghetti" logo font, ali i sportska linija Gotoh/Kluson mašinica.

Reizdanje[uredi VE | uredi]

Model Fender Toronado 2004. godine bio je dostupan u svom reizdanju, koje ga je zbog novih paleta modernih boja: midnight blue, caramel metallic, blizzard pearl i chrome red razlikovalo od modela proizvedenih od 1998. - 2003. godine.
Osim novina u boji, novim dizajnom umjesto dvostrukih sada je ugrađena konfiguracija od jednostrukih elektromagneta. U periodu od 2005. - 2006. godine proizveden je u Koreji model Fender Toronado GT HH iz Fenderove serije "Big Block". Model je imao konfiguraciju od dva dvostruka elektromagneta Seymour Duncan, u metalik završnici s prepoznatljivom "L" trakom na tijelu koja je za razliku od drugih varijanti Toronado "umjetno" zamjenila ploču. [2]
Fender je također proizveo i američke US Specijal i modele Highway One Toronado s Atomic II dvostruka, ili Black Dove P-90 model elektromagneta. Ovi modeli bili su dostupni u nekoliko završnica: butterscotch blonde,[1] chrome silver,[1] pewter grey metallic[1] i crimson red transparent.[1] Zbog relativno malog broja proizvedenih i plasiranih modela na tržište u kratkom vremenskom periodu proizvodnje od 2004. - 2006. godine, proizvodnja je u globalu bila u trendu prekida, a u siječnju 2007. godine Fender je obustavio potpunu proizvodnju svih modela i verzija Toronado.

Zvuk[uredi VE | uredi]

Fender Toronado za razliku od drugih modela zahvaljujući dvostrukom elektromagnetu bliže vratu ima jasan, i neovisan zvuk, po uzoru na Gibson modele gitara.

Fender Toronado u glazbi[uredi VE | uredi]

Ne postoji baš pretjerani popis gitarista, zaljubljenika u modele Toronado, ali svakako za izdvojiti su:

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 "Fenderova paleta boja
  2. [1] "Fender Toronado GT HH - opisni sadržaj"
  3. [2] "Internet stranica na kojoj možemo dobiti informacije o većini modela gitara koje gitarist Tom DeLonge koristi u pripremi, ili u studiju".

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]