Frýdek-Místek

Izvor: Wikipedija
Frýdek-Místek
Glavni trg u Místeku
Zastava Grb
Grb grada Frýdek-Místek
Položaj Frýdek-Místek na karti Češke
Država Češka
Pokrajina Moravsko-šleski kraj
Povijesna pokrajina Moravska, Šleska
Gradonačelnik Michal Pobucký (ČSSD)
Površina 51,61 km2
Nadmorska visina 291 m
Stanovništvo 56 879 (2016.)[1]
Poštanski broj 738 01
Službena stranica http://www.frydek-mistek.cz

Frýdek-Místek (češ. Frýdek-Místek, polj. Frydek-Mistek, njem. Friedeck-Mistek) je grad u Češkoj Republici. Četvrti je po veličini grad upravne jedinice Moravsko-Šleski kraj, gdje čini zaseban okrug Frýdek-Místek. Sam naziv grada upućuje na to da se nekada sastojao iz dva manja grada, Frýdeka i Místeka, koji su se nalazi na dvije strane rijeke, koja dijeli Moravsko-Šleski kraj.

Frýdek-Místek danas ima oko 60.000 stanovnika i posljednjih godina broj stanovnika u gradu polako raste. Pored Čeha u gradu žive i Poljaci, Slovaci i Romi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Područje Frýdek-Místeka bilo je naseljeno još u doba prapovijesti. Oba naselja, i Frýdek i Místek, javljaju se u pisanim spisima u 13. stoljeću. Međutim, oba naselja su dobila gradska prava tek tijekom Drugog svjetskog rata, da bi 1955. godine bila spojena u jednu gradsku i upravnu cjelinu.

1919. godine Frýdek-Místek je postao dio novoosnovane Čehoslovačke. U vrijeme komunizma grad je naglo industrijaliziran, pa je došlo do naglog povećanja stanovništva. Poslije osamostaljenja Češke Republike došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije.

Sestrinski gradovi[uredi | uredi kôd]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Český statistický úřad. 29. travnja 2016. Počet obyvatel v obcích k 1.1.2016 (pdf) (češki i engleski). Pristupljeno 21. rujna 2016.
  2. Mysłowiceown Council. 2011. Mysłowice Partner Towns. myslowice.pl. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. veljače 2012. Pristupljeno 11. prosinca 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Frýdek-Místek