Gospođica (roman)

Izvor: Wikipedija
Gospođica

Korice bosanskog izdanja
romana Gospođica iz 1977. godine
Autor Ivo Andrić
Jezik srpskohrvatski jezik
Vrsta djela roman
Datum (godina)
izdanja
1945.
Broj stranica 214
Mjesto radnje Sarajevo, Beograd

Gospođica je roman književnika Ive Andrića, objavljen 1945. godine. Marko Fotez je adaptirao roman u istoimenu dramu 1962. godine, a adaptiran je i u istoimeni film 1980. godine.

O djelu[uredi | uredi kôd]

Ivo Andrić (1892. – 1975.)

Gospođica je napisana je u razdoblju od prosinca 1943. do listopada 1944. u Beogradu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Roman je objavljen nakon oslobođenja u sarajevskoj izdavačkoj kući Svjetlost 1945, iste godine kada su objavljeni i romani Na Drini ćuprija i Travnička hronika. Gospođica nema karakteristike romana-kronike sastavljenog iz niza odvojenih proznih struktura, bez jasno definiranog glavnog junaka, već je koncipiran kao romaneskna struktura u kojoj središnju ulogu ima jedan lik.

Mjesto i vrijeme radnje ovog romana je Sarajevo prije i za vrijeme Prvog svjetskog rata, a zatim Beograd, glavni grad novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u prvim kaotičnim godinama poslije rata, a sve gledano u retrospektivi i kroz prisjećanje glavne ličnosti romana, tvrdice i zelenašice Rajke Radaković, jednog dana veljače 1935. godine. U usporedbi s drugim Andrićevim romanima, Gospođica je, žanrovski gledano, roman s najklasičnijom formom u njegovom opusu.

Ni ovdje, kao ni u višegradskoj i travničkoj kronici, nema pripovijesti u ich-formi, već je riječ o prividno neutralnom pripovjedačevom glasu u trećem licu, koji se, tijekom većeg dijela romana drži točke gledišta vrlo bliske vizuri glavnog lika - Rajke Radaković. Ovaj pripovjedačev glas povremeno se udaljava od središta svijesti središnje junakinje, i to uvijek onda kada čitatelja treba uputiti u pojedinosti vezane za sudbine drugih likova koji se u romanu javljaju. Život Rajke Radaković protekao je u znaku jedne strasti - ljubavi prema novcu. Ali, Rajka nije građena kao tip tvrdice, između ostalog i zbog toga što Andrić kao književnik nije bio sklon stvaranju tipova. On, u stvari, uvijek naglašava posebnost svake ljudske sudbine, a za Rajku će posebno podvući da je mimo drugih ljudi, kruška divljakuša, kako za nju kaže njena tetka.[1]

Adaptacije[uredi | uredi kôd]

Kazalište[uredi | uredi kôd]

Marko Fotez je adaptirao roman u istoimenu dramu 1962. godine, u vrijeme kada je Ivo Andrić bio predsjednik Umjetničkog vijeća Jugoslavenskog dramskog kazališta u Beogradu. Ipak, komad nije bio postavljen na sceni sve do 2013. godine. Predstavu je režirao Gorčin Stojanović, a glavnu ulogu je tumačila Nataša Ninković.[2]

Film[uredi | uredi kôd]

Hollywood se bio interesirao za filmsku adaptaciju Gospođice, ali je Andrić odbio prodati autorska prava za film, pošto nije podržavao adaptacije svojih književnih ostvarenja, a i nije pozitivno mislio o hollywoodskim filmovima.

Ipak, filmska adaptacija Gospođice je snimljena 1980. godine u koprodukciji Jadran filma i Radiotelevizije Zagreb. Film je režirao čehoslovački redatelj Vojteh Jasni, a ulogu Rajke je igrala austrijska glumica Heidelinde Weis. Rade Šerbedžija je tumačio dve uloge, njenog ujaka Vladu i prevaranta Ratka.

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Teško je zamisliti varoš s manje novca i slabijim izvorima zarade a sa većom žeđi za novcem, s manje volje za radom i veštine da se privredi, a sa više želja i prohteva.[3]«
(Gospođica)
Wikicitati »Vreme muči i zamara samo one koji žive zauzeti jedino ništavnim brigama o svojoj ličnosti i svojim uživanjima, ali ono je kratko i neosetno onima koji, zaboravljajući sebe, rade na ma kakvom poslu koji ih prevazilazi; mereno veličinom jednog smelog i neostvarljivog sna, ono gotovo i ne postoji.[3]«
(Gospođica)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gospođica. knjiga.ba. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  2. Gospođica. JDP (Jugoslovensko dramsko pozorište). Inačica izvorne stranice arhivirana 7. veljače 2018. Pristupljeno 6. veljače 2018.
  3. a b Gospođica. goodreads.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]