Šimun Kanaanac

Izvor: Wikipedija
Sveti Šimun Kanaanac
Anthonis van Dyck: Apostol Šimun
Anthonis van Dyck: Apostol Šimun
Rođen Kana ili Kanaan
Preminuo oko 107.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Anglikanska Crkva
Luteranska Crkva
neke Protestantske Crkve
Spomendan 28. listopada
Simboli čamac, križ i pila, riba, koplje, veslo
Zaštitnik glasnika, pilara, kožara, drvosječa
Portal o kršćanstvu

Šimun Kanaanac (naziva se još i Šimun Revnitelj, Šimun Zelot ili Šimun Apostol; Kana, ? - ?, oko 107.) jedan je od Isusovih dvanaest apostola. Naziva ga se Kanaanac kako bi ga se razlikovalo od Šimuna Petra, također apostola. Šimun znači "slušatelj", a ime Kanaanac znači, da je rođen u gradu Kani ili u pokrajini Kanaan. Prema drugom tumačenju "kanana" na aramejskom znači "revan", jednako kao i "zelotes" na grčkom.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Novozavjetni spisi[uredi | uredi kôd]

U Evanđelju po Mateju spominje se u popisu apostola:

»Ovo su imena dvanaestorice: Šimun, zvani Petar, i njegov brat Andrija; Jakov Zebedejev (stariji) i brat mu Ivan; Filip i Bartolomej; Toma i Matej, carinik; Jakov (mlađi) Alfejev i Juda Tadej; Šimun Kanaanac (Kananej) i Juda Iškariotski (Iškariotski), koji ga izdade.« (Mt 10,2-4)

U Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim naziva se Šimun zvan Revnitelj (Lk 6,15) i Šimun Revnitelj (Dj 1,13), zbog revnosti židovskom zakonu.

Kršćanska predaja[uredi | uredi kôd]

Prikaz mučeništva Šimuna Apostola

Prema legendi, naviještao je Evanđelje u Egiptu i Mezopotamiji, a prema nekim legendama i drugdje. Doživio je mučeničku smrt, zajedno s apostolom Judom Tadejem u Perziji. Prema predaji, obojica su bili prepiljeni.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Njegov spomendan katolici slave 28. listopada, zajedno s apostolom sv. Judom Tadejem i često su zajedno prikazani na slikama, dok se u pravoslavlju slavi zasebno. Njegove relikvije se nalaze u bazilici sv. Petra u Rimu i u Toulouseu.

U Novom Atosu, u Abhaziji postoji samostanski kompleks i crkva posvećena Šimunu Apostolu, koji je, prema predaji, upravo na tom mjestu bio pogubljen.[2]

U Hrvatskoj postoje četiri rimokatoličke župe kojima su titulari sv. Šimun i Juda Tadej: u Bokanjcu, Cigleni, Markuševcu i Tinjanu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska enciklopedija: Šimun Revnitelj, pristupljeno 29. listopada 2015.
  2. Church of St. Simon the Zealot, abkhazia.travel, stranice turističke zajednice Abhazije, pristupljeno 29. listopada 2015. (engl.)

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Šimun Kanaanac