Zaljev Ha Long

Koordinate: 20°54′N 107°12′E / 20.900°N 107.200°E / 20.900; 107.200
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hạ Long (zaljev))
Dodaj infookvir "vodena masa".
(Primjeri uporabe predloška)
Zaljev Hạ Long
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zaljev Hạ Long
Flag of Vietnam.svg Vijetnam
Ha Long na karti Vijetnam
Ha Long
Ha Long
Lokacija Ha Long u Vijetnamu
Godina uvrštenja: 1994. (18. zasjedanje) Prošireno 2000.
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/672 UNESCO

Zaljev Ha Long (vijetnamski: ịnh Hạ Long, što znači "zaljev silazećeg zmaja"; kineski: 下龍灣) je zaljev u zaljevu Tonkin, u vijetnamskoj pokrajini Quảng Ninh, i upravno pripada gradu Hạ Long, naselju Hạ Long i oblasti Van Don. Zaljev se sastoji od vapnenačkog krša i 1960 otoka različitih oblika i veličina na području od 1.553 km². Središnje područje veličine 334 km² ima najveću gustoću otočića (tzv. "vapnenačkih stupaca"), njih 775.[1] Evolucija ovog krajolika i stvaranje njegovih geomorfoloških tvorevina je trajalo punih 20 miljuna godina zbog djelovanja tropske vlažne klime. Geomorfološke tvorevine uključuju skupine kupastih vrhova (fengcong) i izolirane "tornjeve" (fenglin) koje su oblikovane djelovanjem mora. Manji otoci su fenglin tornjevi koji imaju oštre litice visoke od 50 do 100 m, i još uvijek se mijenjaju otkidanjem kamenja i vapnenačkih ploča. Pored toga, tu se nalaze i najrazvijenije "usječene litice" na cijeloj stjenovitoj obali, tj. erozijom nastali podrezi u visini morske površine koji daju jedinstven izgled cijelom krajoliku. Osobita su i brojna jezera na većim vapnenačkim otocima, te brojne špilje od kojih se razlikuju tri vrste: podzemne ispod površine mora, krški otvori na površini mora i pomorski usjeci nastali djelovanjem valova na visini mora.

Panorama zaljeva Ha Long
Magnify-clip.png
Panorama zaljeva Ha Long

Ovaj jedinsven krajolik ima i značajnu bioraznolikost tropskih zimzelenih, te oceanskih i priobalnih biosustava koji uključuju 14 endemskih biljnih vrsta i 60 endemskih životinjskih vrsta.[2]

Arheološka istraživanja su potvrdila ljudsko prisustvo još od neolitika, te su se u ovom području izmijenjivale razne kulture: Soi Nhụ (18,000. – 7000. pr. Kr.), Cái Bèo (7000. – 5000. pr. Kr.) i Hạ Long (5000. – 3500. pr. Kr.). Zaljev je odigrao i važnu ulogu u povijesti Vijetnama, o čemu svjedoče brojni nalazi iz mjesta: humak Bài Thơ, špilja Đầu Gỗ i Bãi Cháy.

Najveći vijetnamski mislilac, Nguyen Trai, je prije 500 godina opisao Zaljev Ha Long kao „čudo od kamena na nebesima” (Lộ nhập Vân Đồn). God. 1962., zaljev Ha Long je zaštićen kao nacionalna baština, a 1994. godine je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao slikovito mjesto, „nedirnuto ljudskom rukom, iznimne ljepote i velike biološke važnosti”.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Najslavnije krške tvorevine na svijetu:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ha Long zaljev (vij.) Preuzeto 31. srpnja 2011.
  2. Endemske vrste Ha Long zaljeva[neaktivna poveznica] (vij.) Preuzeto 2. kolovoza 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zaljev Ha Long