Sutjeska (1973.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sutjeska
Redatelj Stipe Delić
Producent Nikola Popović (izvršni producent)
Producentske kompanije: Bosna Film
Filmska Radna Zajednica (FRZ)
Sutjeska Film
Scenarist Sergej Bondarčuk
Wolf Mankovitsch
Ugo Pirro
Branimir Šćepanović
Miljenko Smoje
Glavne uloge Richard Burton
Ljuba Tadić
Bata Živojinović
Irene Papas
Milena Dravić
Bert Sotlar
Boris Dvornik
Rade Marković
Ljubiša Samardžić
Milan Puzić
Nikola Angeloski
Glazba Mikis Theodorakis
Snimatelj Tomislav Pinter
Montaža David de Wilde
Vuksan Lukovac
Godina izdanja 3. srpnja 1973.
Trajanje 128 min.
Država Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Jezik hrvatski
srpski
crnogorski
njemački
engleski
Žanr ratni film
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Sutjeska je bosanskohercegovački ratni film iz 1973. godine. Producirale su ga Bosna Film i Sutjeska Film iz Sarajeva[1] i Filmska radna zajednica.

Film je snimljen s velikim ambicijama, da bi postigao veći uspjeh nego Bitka na Neretvi, dotad najspektakularniji i dotad najgledaniji partizanski film socijalističke kinematografije, s nizom međunarodnih zvijezda.

"Sutjesku" je trebao režirati Veljko Bulajić koji je to odbio. U intervjuu 2013. je rekao da je to izbjegao, malo se i zamjerio, premda su mu nakon svjetski uspjelog filma o Bitci na Neretvi davali neograničen proračun i slobodno stvaranje. Protivljenje je bilo zbog političkih razloga. Ondašnje bosanskohercegovačko rukovodstvo htjelo je još bolje učvrstiti svoje odnose sa Titom pa je zbog toga inzistiralo da se snimi Sutjeska kao film o velikoj partizanskoj pobjedi, iako je Bulajić istakao da je to bio veliki partizanski poraz. Bulajić se nije protivio snimiti film zbog toga što je to bio poraz u bitci, jer se i na porazu može snimiti veliki film, ali ne o porazu kao da je pobjeda. Političari su pak htjeli da to bude film o pobjedi, uz to su posebno inzistirali da u tom filmu igra Richard Burton, koji je poslije vrlo loše odigrao ulogu. Posljedica svega bila je da je na Sutjesku potrošeno više novaca nego u Neretvi, no film nije nigdje u inozemstvu prikazan. Prošao je vrlo loše, kao klasičan primjer što biva kada se političari umiješaju u filmsku umjetnost.[2]

Uloge[uredi VE | uredi]

Nagrade[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]