Pero Kvrgić

Izvor: Wikipedija
Pero Kvrgić
Pero Kvrgić
Rođenje 4. ožujka 1927. (Moravice, Hrvatska)
Smrt 23. prosinca 2020. (Zagreb, Hrvatska)
Zanimanje kazališni, filmski i televizijski glumac
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Pero Kvrgić (Moravice, 4. ožujka 1927.Zagreb, 23. prosinca 2020.), bio je hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. Polazio je nekadašnju zagrebačku Zemaljsku glumačku školu i Dramski studio u Zagrebu. Godine 1944., kao sedamnaestogodišnjak, pridružio se kazališnim skupinama "Ivan Goran Kovačić" i "August Cesarec". Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a već godinu dana nakon toga pridružuju se novoustrojenoj skupini ‘pobunjenika’ tadašnjeg HNK-a, odnosno ansamblu zagrebačkog Dramskog kazališta, današnje Gavelle, gdje je djelovao kao glumački prvak. Nakon rada u zagrebačkog Dramskom kazalištu, ponovno se vraća u HNK Zagreb, u čijem anasmblu ostaje do umirovljenja.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Pero Kvrgić glumio je po svim većim hrvatskim kazalištima, skupinama i festivalima - ZDK Gavella, Teatar &TD, ZKM, HNK Zagreb, HNK Split, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, Epilog teatar, brijunski Teatar Ulysses, Žar ptica, Bagatella, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto itd. - ostvarivši mnoštvo gostovanja po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire. Ostvaruje uloge kako u nizu klasika, tako i u suvremenim djelima, a od toga svakako treba izdvojiti cijeli niz likova iz dramskih djela Marina Držića, od Muna iz drame Skup koju 1950. režira Branko Gavella, pa sve do uloga Pometa, Dunda Maroja, Zlatikuma, Arkulina, Negromanta, Staniše, Gulisava Hrvata, itd.

Prema nekim podacima, broj uloga koje je Pero Kvrgić ostvario tijekom svoje karijere premašuje 190, a među njima se može naći zaista sve: Scapin iz Molièreovih Scapinovih spletki, Harpagon iz Škrtca, Sganarelle iz Don Juana, Sampognetta iz Pirandellove drame Večeras improviziramo, uloga Oca iz Šest osoba traži autora, Mockinpotta iz Weissove drame Patnje gospodina Mockinpotta, Don Zane iz Marinkovićeve Glorije, Pathelina iz istoimene drame Maître Pierre Pathelin nepoznatog autora, Nemoćnika u preradi Molièreove drame Umišljeni bolesnik, i to u režiji slavnog Jiříja Menzela, Nepoznatog u Begovićevu Pustolovu pred vratima, Perikla u Shakespearovoj istoimenoj drami, Poljskog Židova u Krležinoj drami U logoru, Kir Janju u istoimenoj drami Jovana Sterije Popovića, ponovno u režiji Branka Gavelle, te svakako Stilske vježbe Raymonda Queneaua u režiji Tomislava Radića, skupa s Lelom Margitić. Predstava je premijerno prikazana 19. siječnja 1968. godine i od tada je konstantno na repertoaru, oborivši sve hrvatske rekorde, a slovi i kao potencijalno najdugovječnija predstava s istim ansablom na svijetu. Pero Kvrgić svoje kolumne, također pod imenom Stilske vježbe, piše u Vijencu od 2000. do 2002. godine, a knjiga tih kolumni izdana je 2004. Nastupao je i u nizu televizijskih i igranih filmova.

Preminuo je u Zagrebu, 23. prosinca 2020. u 93. godini života.[1]

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Njegova kći, Ana Kvrgić, također je glumica, kao i njegova supruga Nevenka Stipančić.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Pero Kvrgić dobio je i brojne nagrade, među kojima nagradu Vladimir Nazor za životno djelo i nagradu Dubravko Dujšin, nagrade Grada Zagreba, Grada Dubrovnika, Sterijinog pozorja, sarajevskih Malih scena, Orlanda, Tita Strozzija, Nagrade kritike, Nagrade hrvatskog glumišta, Nagrade Eleonora Duse, Marula itd. Počasni je građanin grada Kastva. Godine 2006. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom Kneza Branimira s ogrlicom za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, a 2007. godine, dobio je vlastitu zvijezdu u hrvatskoj Ulici slavnih na opatijskoj šetnici Slatini.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. U Zagrebu preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić (93). Jutarnji list. Pristupljeno 23. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]