HNK Grude

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
HNK Grude
HNKGrude.png
Puno ime Hrvatski nogometni klub Grude
Osnovan 1959.
Igralište Stadion Elić Luka, Grude
Kapacitet 2.000
Liga Druga liga FBiH Jug
2020./21. 5. mjesto
Domaći dres
Gostujući dres

HNK Grude je hrvatski nogometni klub iz Gruda, BiH. Trenutačno se natječe u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Jug. Do 1999. godine klub je nosio ime HNK Bekija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

1959. godine u Grudama je osnovan Nogometni klub Bekija na inicijativu članova Omladinskog sportskog društva Bekija - klub koji je kroz svoj rad dao hrvatskom nogometu trenera Zdravka Jurčića Miša, igrača i trenera Krunoslava Jurčića, Gorana Marića, Vladimira Ćutuka i mnoge druge. Prvi predsjednik bio je Drago Herenda, potpredsjednik Jozo Zorić Ikentić, blagajnik Viktor Pešorda, a tajnik kluba bio je Dominik Andrijanić koji je osim te uloge bio i tehnički direktor i trener. Počecima Bekije pomogli su i članovi Stjepan Mikulić, Vladimir Ćorluka, Srećko Vlašić, Rafael Jurčić (Krunin otac), Dragoljub Bošković, Mile Perić, Stojan Lukenda i brojni drugi. Na početku igralište je bilo na Aršanovu brigu, a kasnije u Sovićima. Prva odigrana utakmica bila je protiv Mladosti (danas NK Široki Brijeg), 1959. godine.

Stadion Elić Luka

Nakon 40 godina,poslije javne rasprave i glasovanja u hotelu "Grude" ujesen 1999., Bekija mijenja dosadašnje i dobiva novo ime: Hrvatski nogometni klub (HNK) Grude, te počinje ostvarivati bolje rezultate. Tada je prof. Marin Ćorluka preuzeo trenersku poziciju, a Grude ulaze u Prvu ligu Federacije BiH i osvajaju prvi naslov prvaka 2000./01. godine. Nakon toga uslijedilo je natjecanje u Premijer ligi BiH u kojoj su igrali samo jednu godinu. Nakon toga ispadaju iz Prve, te čak i iz Druge lige u sezoni 2008./09.

HNK Grude danas igra u Drugoj ligi Federacije.

50 godina i utakmica protiv Dinama[uredi | uredi kôd]

Pri obilježavanju 50 godina postojanja HNK Grude, u rujnu 2009. godine odigrana je prijateljska utakmica protiv zagrebačkog Dinama na sadašnjem stadionu Elić Luka. Pred 2.000 gledatelja Zagrepčani su slavili s 3:1.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: HNK Grude.