HNK Grude

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
HNK Grude
HNKGrude.png
Puno ime Hrvatski nogometni klub Grude
Osnovan 1959.
Igralište Stadion Elić Luka, Grude
Kapacitet 2.000
Liga Druga liga FBiH Jug
2016./17. 10. mjesto
Domaći dres
Gostujući dres

HNK Grude je hrvatski nogometni klub iz Gruda, BiH. Trenutačno se natječe u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine - Jug. Do 1999. godine klub je nosio ime HNK Bekija.

Povijest[uredi VE | uredi]

1959. godine u Grudama je osnovan Nogometni klub Bekija na inicijativu članova Omladinskog sportskog društva Bekija - klub koji je kroz svoj rad dao hrvatskom nogometu trenera Zdravka Jurčića Miša, igrača i trenera Krunoslava Jurčića, Gorana Marića, Vladimira Ćutuka i mnoge druge. Prvi predsjednik bio je Drago Herenda, potpredsjednik Jozo Zorić Ikentić, blagajnik Viktor Pešorda, a tajnik kluba bio je Dominik Andrijanić koji je osim te uloge bio i tehnički direktor i trener. Počecima Bekije pomogli su i članovi Stjepan Mikulić, Vladimir Ćorluka, Srećko Vlašić, Rafael Jurčić (Krunin otac), Dragoljub Bošković, Mile Perić, Stojan Lukenda i brojni drugi. Na početku igralište je bilo na Aršanovu brigu, a kasnije u Sovićima. Prva odigrana utakmica bila je protiv Mladosti (danas NK Široki Brijeg), 1959. godine.

Stadion Elić Luka

Nakon 40 godina,poslije javne rasprave i glasovanja u hotelu "Grude" ujesen 1999., Bekija mijenja dosadašnje i dobija novo ime: Hrvatski nogometni klub (HNK) Grude, te počinje ostvarivati bolje rezultate. Tada je prof. Marin Ćorluka preuzeo trenersku poziciju, a Grude ulaze u Prvu ligu Federacije BiH i osvajaju prvi naslov prvaka 2000./01. godine. Nakon toga uslijedilo je natjecanje u Premijer ligi BiH u kojoj su igrali samo jednu godinu. Nakon toga ispadaju iz Prve, te čak i iz Druge lige u sezoni 2008./09.

HNK Grude danas igra u Drugoj ligi Federacije.

50 godina i utakmica protiv Dinama[uredi VE | uredi]

Pri obilježavanju 50 godina postojanja HNK Grude, u rujnu 2009. godine odigrana je prijateljska utakmica protiv zagrebačkog Dinama na sadašnjem stadionu Elić Luka. Pred 2.000 gledatelja Zagrepčani su slavili s 3:1.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: HNK Grude.