HŠK Posušje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s NK Posušje)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
HŠK Posušje
HŠK Posušje.webp
Puno ime Hrvatski športski klub Posušje
Osnovan 1950.
Igralište Mokri Dolac, Posušje
Kapacitet 8.000
Liga Prva liga FBiH
2019./20. Druga liga FBiH Jug 1. (promocija)
Domaći dres
Gostujući dres

HŠK Posušje je hrvatski nogometni klub iz Posušja, BiH. Osnovan je 1950. godine a od 1994. do 2009. godine natjecao se u najvišim ligaškim natjecanjima u BiH. Dva puta je osvajao Prvenstvo Herceg-Bosne. Klub se u sezoni 2019./20. natječe u Drugoj ligi FBiH - Jug.

Povijest[uredi VE | uredi]

Od osnutka do raspada SFRJ[uredi VE | uredi]

Klub je osnovan 1950. godine pod imenom NK Zidar. Natjecao se u Hercegovačkoj ligi koja je bila u rangu treće lige. Neko vrijeme je nosio i ime NK Mladost. Otvaranjem rudnika boksita na području općine Posušje, on postaje sponzor kluba i klub od 1963. godine nosi ime NK Boksit koje zadržava do raspada SFRJ.

NK Posušje u najvišim ligaški natjecanjima[uredi VE | uredi]

Novom organizacijom nogometa u Bosni i Hercegovini klub mijenja ime u NK Posušje i natječe se u najvišem rangu natjecanja Herceg-Bosne. U prvoj sezoni 1993./94 odigran je samo proljetni dio, dok su sve naredne sezone igrane u punom obimu. Klub je u vrijeme rata bio bez matičnog stadiona, koji je služio kao vojna helikopterska baza pa je domaće utakmice igrao na livadama pored grada. Završetkom rata postrožili su se kriteriji pa je klub domaće utakmice igrao na stadionima u Imotskom i Grudama dok se u međuvremenu pristupilo izmještanju heliodroma i temeljitoj obnovi stadiona Mokri Dolac. Godine 1998. obnovljen je teren i izgrađena je sjeverna tribina, a nešto kasnije i velika južna tribina te pomoćni teren. U sezoni 1998./99. klub po prvi put osvaja Prvenstvo Herceg-Bosne i plasira se u doigravanje za prvaka Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom UEFA-e, koje nije odigrano zbog političkih igara.[1] Sljedeće sezone 1999./00. Posušje ponovno osvaja Prvenstvo Herceg-Bosne i tako proslavlja 50. godišnjicu postojanja i plasman u novoosnovanu Premijer ligu Bosne i Hercegovine koja nastaje ujedinjenjem bošnjačkog Nogometnog saveza Bosne i Hercegovina i Nogometnog saveza Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Nakon dvije sezone Premijer ligi Bosne i Hercegovine pristupaju i srpski klubovi a NK Posušje zbog dobrog plasmana i dalje ostaje u najvišem rangu natjecanja. U klubu su od osnutka igrali domaći igrači, sve do kasnih devedesetih kad glavnu riječ preuzimaju menadžeri. Njihovim dolaskom omladinski pogon je zapostavljen a gotovo cijelu momčad su činili igrači sa strane, ponajviše iz Hrvatske i BiH a bilo je tu i igrača iz Južne Amerike, Afrike i središnje Europe. Igrači su često mijenjani a bilo je slučajeva da se nakon (polu)sezone promjeni cijela standardna momčad, tako je 2001. godine u međusezoni promijenjeno čak četrnaest standardnih prvotimaca.[2] Isti slučaj je bio s promijenama trenera pa je tako samo u 1999. i 2000. godini promijenjeno trinaest trenera, redom: Frane Poparić, Stanko Mršić, Bračulj, Skoko, Albert Pobor, Ivica Kalinić, Davor Puljić, Blaž Slišković, Frane Poparić (dugi put), Goran Dukić, Renić, Stjepan Čordaš i Vjeran Simunić.[3] Kasnije se stanje po ovom pitanju popravilo pa su tako treneri i igrači dobili priliku za ozbiljniji rad. Klub se od početaka zajedničke lige borio za vrh, no uvijek je malo nedostajalo za izlazak u europska natjecanja. U zadnjim sezonama Premijer lige borba se svela na opstanak u ligi. Nakon sezone 2008./09. klub ispada u Prvu ligu FBiH, te nakon nekoliko kola u sezoni 2009./10. odustaje od daljnjeg natjecanja zbog loše financijske situacije.

Novi početak[uredi VE | uredi]

Dana 20. kolovoza 2010. zasjedala je skupština kluba i donijela odluku da klub krene s natjecanjem u Međužupanijskoj ligi HBŽ i ZHŽ pod novim imenom HŠK Posušje. Ispadanjem iz Premijer lige klub se reorganizirao, promijenjena je uprava i kompletan pristup prema klubu. Momčad je sastavljena od domaćih igrača i više pažnje je usmjereno prema radu s mladim uzrastima. Nakon odustajanja NK Drinovci Posušaci se nastavljaju natjecati u Drugoj ligi Jug u sezoni 2011./12. kada zauzimaju posljednje 16. mjesto. Ipak, iz lige nisu ispali zbog odustajanja NK Vir.

Uspjesi[uredi VE | uredi]

Navijači, stadion i dresovi[uredi VE | uredi]

Navijači HŠK Posušje zovu se Poskoci, prije su djelovali pod nazivom Torcida.

Klub svoje utakmice igra na stadionu Mokri Dolac, kapaciteta 8.000 gledatelja.

Klupske boje su plava i bijela, a crna je pričuvna boja.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Političke igre oko doigravanja (10. lipnja 1999.) pristupljeno 3. prosinca 2013.
  2. Promjene igrača u Posušju (2001.) pristupljeno 3. prosinca 2013.
  3. Promjene trenera u Posušju. Preslika članka iz BH izdanja Večernjeg lista (2001.) pristupljeno 3. prosinca 2013.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]