HS Produkt

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
HS Produkt
Vrsta Dioničko društvo
Osnovana 1991.
Sjedište Ozalj, Hrvatska
Sjedište Ozalj, Hrvatska
Djelatnost(i) oružje
Proizvodi pištolji, strojnice
Jurišna puška HS Produkta.

HS Produkt d.o.o. je hrvatska tvrtka za proizvodnju vatrenog oružja. Poznata je po proizvodnji poluautomatskog pištolja HS 2000 i jurišne puške VHS koji se uspješno prodaju na tržištu SAD pod imenom Springfield Armory XD. Njihov revolver RHS dobio je nagradu za inovacije ARCA 2012.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

HS Produkt je osnovan kao IM-metal 1990. u vrijeme početka demokratskih promjena u Hrvatskoj. Tvrtka je bila smještena u gradu Ozlju.

Početkom 2001. nakon tržišnog uspjeha u prodaji HS 2000 pištolja na svjetskom tržištu, tvrtka je promijenila ime u HS Produkt.

HS Produkt trenutno proizvodi oko 30.000 pištolja godišnje, s trendom rasta. Devedeset posto proizvodnje izvozi se u SAD. Broj zaposlenih porastao je sa oko 80 u 2000. godini na gotovo 1000 u 2007. i preko 1350 u 2012., s daljnjim rastom.[2]HS Produkt predstavlja jednog od vodećih poslodavca u Karlovačkoj županiji.

Osnivači i suvlasnici HS Produkta Ivan Žabčić i Marko Vuković su inžinjeri strojarstva, a Vuković je glavni dizajner većine proizvoda tvrtke.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]