Hladetina

Izvor: Wikipedija
Hladetina

Hladetina

Podrijetlo
Drugo ime aspik, pače
Regija/država Hrvatska, Češka, Beč, Bavarska
Detalji
Temperatura jela hladno
Glavni sastojci svinjetina, začini i korjenasto povrće

Hladetina, aspik, pače, pitije, pihtija, mrzletina, drče, žele, žulica, đelatina je ohlađena juha od svinjskog mesa sa začinima i korjenastim povrćem. Ovo je zimsko jelo koje se servira kao hladno predjelo.

Priprema se od svih vrsta mesa, pa i od ribe. Može se kombinirati s povrćem.

Hladetina se udomaćila i kao blagdansko jelo, pa je u tim prigodama česta hladetina od svinjetine s korjenastim povrćem i jajima.

Hladetina s piletinom i jajima.
Hladetina s hrenom.

Priprema[uredi | uredi kôd]

Svinjetina se očisti, pa se dijelovi stave u veću posudu i preliju hladnom vodom toliko da pokrije meso. To se zatim kuha na laganoj vatri dok voda zavrije. Tada se na površini pojavljuje pjena koja se skida i baca, a zatim se u kipuću vodu ubaci lovor, korijen peršina, celera i pastrnjaka, papar i mrkva. Poklopljen lonac se zatim kuha na laganoj vatri 3 do 4 sata, otprilike do trenutka dok se meso ne počne odvajati od kosti.

Juha se zatim procijedi u drugu posudu, a meso se pažljivo odvaja od kosti. Kožurice i hrskavice se ostavljaju, a kosti se bacaju. Korijen peršina, celera i pastrnjaka, papar i češnjak se odvajaju.

Posebno kuhana – tvrdo kuhana jaja, se narezuju na kulutiće. Juha se zatim ostavlja da se ohladi, te se nakupljena masnoća odstranjuje.

Hlađenje[uredi | uredi kôd]

Ovako pripremljeni sastojci su spremni za hlađenje, preporučljivo u manjim posudicama, a može i u jednoj većoj posudi (pa će se kod serviranja rezati na šnite. Na dno posude se stavljaju kolutići kuhanog jaja, uokolo jaja se stavljaju kolutići mrkve, a preko toga ide red mesa. Zatim se sve to prelije juhom, te se stavi u hladnjak. Hladetinu je najbolje napraviti dan prije serviranja.

Serviranje[uredi | uredi kôd]

Kod serviranja, nožem se pažljivo odvaja hladetinu od ruba posudice, te je se prevrće na tanjur, kao kakav puding. Servirana hladetina se može ukrasiti listovima peršina, posuti crvenom paprikom ili sitno narezanim češnjakom.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hladetina