Islamski kulturni centar u Sisku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Islamski kulturni centar u Sisku
Lokacija Caprag, Sisak
Cijena izgradnje 50,9 milijuna kuna
Godine izgradnje 2017. -
Religija islam
Dimenzije 2.640 četvornih metara

Islamski kulturni centar u Sisku, vjersko-kulturna ustanova u Sisku.

Povijest[uredi VE | uredi]

Svečano potpisivanje ugovora o gradnji Islamskog kulturnog centar u Sisku, bilo je 15. svibnja 2017. godine u Sisku. To je treći islamski centar u Hrvatskoj, pored onih u u Zagrebu i Rijeci i šesta džamija, računajući onu iz Gunji koja je danas najstarija u Hrvatskoj. Vrijeme gradnje bi trebalo biti godinu i pol. Gradi se u u sisačkom naselju Caprag na površini od 2.640 četvornih metara. Vrijednost ulaganja je 50,9 milijuna kuna. U vrijeme potpisivanja bio je jedini vjerski objekt koji je zbog svog sadržaja od Vlade RH proglašen objektom od društvenog interesa.[1] Do gradnje centra prostorije Medžlisa Islamske zajednice u Sisku nalazile su se desetljećima u kući na periferiji Siska, gdje je vjerski opsluživano 2.500 muslimanskih vjernika u Sisku i 4.000 u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje žive tri generacije. Parcela na kojoj će se graditi moderni islamski centar proteže se na gotovo 24.000 kvadratnih metara. Zajednica u Sisku osnovana je 1967. godine. Do 1974. godine muslimani su se okupljali po kućama i u određenim prigodama obavljali vjerske obrede. Od 1974. kupljena je prizemnica od 100 metara četvornih, koja je prenamijenjena za potrebe obavljanja vjerskih obreda. Radi izgradnje centra za realizaciju projekta Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj kao glavni investitor kupilo je zemljište 2006. godine od Željezare Sisak tada u stečaju, koja je poslije propala. Priloge su dali i vjernici drugih vjera. Narednih osam godina rješavani su imovinsko-pravni odnosa s državom sve dok se nije došlo do vlasništva 1/1 došlo 2014. godine. 2016. godine ishodovana je građevinska dozvola. Pri gradnji centra namjera je pokušati postići da Sisak putem raznolikih aktivnosti u novoj građevini postane "prijateljsko" odredište za ulagače iz dominantno muslimanskih dijelova svijeta, primjerice, s turskom razvojnom agencijom Tika.[2] Islamski kulturni centar bit će džamija i imati će i druge društvene sadržaje potrebnih Sisku, koji će dobiti i novu vizuru. U okviru Centra bit će omladinski klub, dvorana, učionice, knjižnica s čitaonicom, stanovi za imame, sobe za goste, uredske prostorije. Uz glavno ulagača, izdašnu financijsku potporu dale su neke islamske zemlje, kao kuvajtski emir s pola milijuna dolara, pomoć je obećao i izaslanik turskog Predjedništva za vjerska pitanja i dr.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Dnevnik.hr B.F.M., HINA: Uskoro počinje gradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku, Dnevnik.hr, 15. svibnja 2017. (pristupljeno 30. travnja 2018.)
  2. (srp.) Al Jazeera Balkans Tomislav Šoštarić: Sisak: Uz gradnju islamskog centra dolaze i investicije, 12. studenoga 2016. (pristupljeno 30. travnja 2018.)
  3. Jutarnji list Mate Piškor: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA ISLAMSKI CENTAR U SISKU 'Pozivam sve sa Zapada i Istoka da dođu u RH vidjeti kako se poštuju vjerske i nacionalne slobode' , 12. studenoga 2016. (pristupljeno 30. travnja 2018.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]