Ivana Beretta Molla

Izvor: Wikipedija
Sveta Ivana Beretta Molla
Rođena 4. listopada 1922.
Magenta
Preminula 28. travnja 1962.
Monza
Beatificirana 24. travnja 1994.
Kanonizirana 16. svibnja 2004.
Slavi se u Katolička Crkva
Spomendan 28. travnja
Zaštitnica trudnica, djece i promicatelja kulture života
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu
Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Sveta Ivana.

Sv. Ivana Beretta Molla (Magenta kraj Milana, 4. listopada 1922.Monza, 28. travnja 1962.), svetica Katoličke Crkve, liječnica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bila je deseto od trinaestero djece. Dva brata postala su svećenici: Enrico, redovnik kapucin i liječnik, misionar u Brazilu; a Giuseppe, svećenik i inženjer u biskupiji Bergamo u Italiji. Njena sestra Vriginia bila je časna sestra kanizijanka, te je također i ona kao liječnica djelovala u misijama u Indiji. Za vrijeme studija radila je sa siromašnim i starim ljudima. Završila je fakultet u Paviji, u Italiji i postala liječnica. Naknadno je specijalizirala pedijatriju i radila s majkama, bebama i starijim ljudima. Bila je aktivna vjernica i zaljubljenica u skijanje. Razmišljala je da postane časna sestra, ali se ipak udala za ing. Pietra Mollu 1955. g. Rodila je troje djece: Pierluigija, Mariolinu i Lauru i nastavila liječničku karijeru. Redovito su u obitelji molili krunicu i čitali Bibliju.

U 39. godini, bila je trudna s četvrtim djetetom. Liječnici su joj za vrijeme trudnoće, dijagnosticirali cistu na jajniku i predlagali joj da pobaci, kako bi je mogli operirati. Izjavila je: "Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga." Suprug Pietro je cijelo vrijeme bio uz nju, tješio je i davao joj podršku. Ujutro 21. travnja 1962., rodila je zdravu djevojčicu Giannu Emanuelu. Liječnici su se borili za život njene majke, ali je sedam dana nakon poroda, u neizrecivoj boli i nakon ponovljenih usklika "Isuse, ljubim Te, Isuse, ljubim Te" preminula u bolnici u Monzi.

Njen pogreb bio je prigoda duboke boli, vjere i molitve. Pokopana je na groblju u mjestu Masero (4 km udaljeno od grada Magente). U nedjeljnom Angelusu od 23. rujna 1973. godine, opisao je papa Pavao VI. njen akt kao "svjesno posvemašnje predanje" ("Meditata immolazione").[1]

Brzo se proširio glas o njenoj žrtvi iz ljubavi prema nerođenom djetetu i svetosti. Mnogi su hodočastili na njen grob, a i brojna su svjedočanstva drugih žena koje su u teškim trenucima poroda ili trudnoće zazivale Ivanu da ih zagovara, i teškoće su čudesno prošle. Stoga je pokrenut postupak njene kanonizacije. Proglašena je blaženom 24. travnja 1994. god., tijekom Međunarodne godine obitelji. Papa Ivan Pavao II. je 16. svibnja 2004. godine proglašava svetom, uz prisustvo njenog tada 92-godišnjeg supruga i djece.

Ovu izuzetnu ženu opisuju kao sveticu naše svakodnevnice, njena poduka ima temeljno životno značenje za obitelj kao prvu zajednicu, gdje se upija ljubav, vjera, čudoredne vrijednosti. Posljednje dijete, Gianna Emanuela, krenula je majčinim stopama i danas je također liječnica, dok je Laura, drugorođena kćerka, ekonomistica, koja ujedno surađuje s katoličkom udrugom "Voglio vivere" kojoj je cilj promicanje poruka sv. Ivanke Berette Molla.

U župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom u Gorskom kotaru, postavljena je i posvećena slika sv. Ivane, a na kraju svečane mise otkrila ju je kćerka pokojne svetice, Laura Molla. Prva je liječnica koja je proglašena svetom i zaštitnica je trudnica, djece i promicatelja kulture života. Spomendan joj je 28. travnja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Ivana Beretta Molla