Józef Piłsudski

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Maršal Piłsudski

Józef Klemens Piłsudski (5. prosinca 1867., Zułów, Litva – 12. svibnja 1935., Varšava), poljski revolucionar, socijalist, državnik, načelnik države (1918. – 1922.), predsjednik vlade i diktator (1926. – 1935.) II. Poljske Republike te osnivač i vrhovni zapovjednik njenih oružanih snaga.

Od 1. svjetskog rata pa sve do svoje smrti Piłsudski je imao presudan utjecaj u vanjskoj i unutrašnjoj politici Poljske, a bio je i važna politička ličnost u međuratnoj Europi. Smatra ga se zaslužnim za ponovno stvaranje nezavisne poljske države, 123 godine nakon podjele ostataka Kraljevine Poljske između susjednih zemalja.

Od mladosti je bio zagovornik poljske nezavisnosti, a rano je postao utjecajan član (kasnije i vođa) Poljske socijalističke partije. Glavnu prijetnju vidio je u Ruskom Carstvu pa je u početku surađivao s Njemačkom i Austro-Ugarskom kako bi doprinio ruskom porazu u ratu; nakon toga se udaljio od Centralnih sila i surađivao sa zapadnim silama Antante. U Poljsko-sovjetskom ratu, kao maršal, izvojevao je pobjedu i dodatne teritorijalne dobitke.

Od 1918. do 1922. bio je načelnik države, nakon čega se nakratko povukao iz politike prepuštajući vlast političkim protivnicima. U politički život se vratio 1926. državnim udarom, nakon kojeg je postao diktator i dva puta predsjednik vlade (1926.-1928. i 1930.). Od tada pa do svoje smrti bavio se prvenstveno vojnim i vanjskopolitičkim pitanjima nastojeći očuvati poljsku nezavisnost od mogućih ekpanzionističkih posezanja Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Iako je za vrijeme komunističke vlasti u Poljskoj često omalovažavan, danas ga mnogi Poljaci smatraju nacionalnim junakom, a šire je cijenjen kao uspješan vojni zapovjednik.

Povezani članak[uredi VE | uredi]