Jasmin Stavros

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Jasmin Stavros
Rodno ime Milo Vasić[1]
Rođen/a 1. studenog 1954.
Žanr/ovi pop
Zanimanje pjevač
Producentska kuća Hit Records, Scardona, Tonika, Diskos, Jugoton, Croatia Records
Web-stranica Službene stranice
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Jasmin Stavros, pravog imena Dragoljub Milo Vasić (Split, 1. studenog 1954.), hrvatski pop pjevač.

Jedna od njegovih najpopularnijih pjesama ostaje Dao bi sto Amerika, koja govori o njegovom boravku u SAD-u prije povratka u Hrvatsku prije proglašavanja hrvatske neovisnosti. Trenutno ima ugovor s Hit Records-om.

Počeci glazbene karijere[uredi VE | uredi]

Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Također je dvije godine išao na sate solo pjevanja kod profesorice Ristić u Splitu koja mu je impostirala glas i naučila ga tehnikama pjevanja i disanja koje su mu omogućile ovako dugu pjevačku karijeru. Od dvanaeste godine svira bubnjeve, a već sa 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupi More. 1973. godine počinje otkrivati jazz glazbu, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia Records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom,Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim glazbenicima. Najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma Đuli, koju je snimio s Danijelom. 80-ih godina je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata i zapravo najbolji student iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u domovinu. Prije odlaska u Ameriku svirao je 4 godine udaraljke u HNK, a dirigirali su mu: Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Silvije Bombardelli, Boris Papandopulo. Paralelno je snimao ploče i svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Privatni život i obitelj[uredi VE | uredi]

Osim pjevanja Jasmin Stavros je poznat i kao strastveni ribolovac i skijaš. Šest mjeseci provodi na Korčuli, a ostatak godine u Zagrebu i zaseoku Kupeč dol kod Sv.Jane. Njegov sin 'Milo' također je vrhunski bubnjar. Bio je nekoliko godina u Grazu na jazz akademiji i par godina u Americi. Također se bavi i produciranjem, aranžiranjem, autorskim radom (skladanjem). Napravio je remix pjesme '"Umoran"', autor je glazbe za pjesmu '"Kad zbrojim dva i dva"' , a na zadnjoj pjesmi '"Doma je Amerika"', radio je aranžman i produkciju. Mlađi sin Krešimir se bavi trgovinom, a njegova žena Žarka dizajnom.Ona je i najzaslužnija za cjelokupni Jasminov izgled. Njegova glazbena karijera uspješno traje već 37 godina, a sudeći prema novom albumu potrajat će još i više.

Diskografija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]