Jusuf Juka Prazina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jusuf Prazina
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 7. rujna 1962.
Datum smrti 4. prosinca 1993.
Nacionalnost Bošnjak
Nadimak Juka
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1992. (ARBiH)
1992. - 1993. (HVO)
Ratovi Rat u BiH
Važnije bitke Opsada Sarajeva
Bošnjačko-hrvatski sukob: Mostar i dolina Neretve
Vojska Armija Republike Bosne i Hercegovine
Hrvatsko vijeće obrane
Rod vojske pješaštvo
Jedinice Kažnjenička bojna
Zapovijedao Jukini vukovi

Jusuf "Juka" Prazina (Sarajevo, 7. rujna 1962.4. prosinca 1993.), ratni vojni zapovjednik Armije BiH i HVO-a.

Životopis[uredi VE | uredi]

Sarajevski "heroj", osuđivan i zatvaran više puta, osamdesetih se uključuje u organizirani kriminal kao dobro poznat član podzemlja, vodeći vlastitu bandu za reketarenje. Prigodom srpske opsade Sarajeva 1992. svoju bandu uspješno ustrojava kao paravojnu jedinicu, uključujući se u obranu grada, a uskoro formira vlastitu vojnu postrojbu od 3000 ljudi, nazvanu "Jukini vukovi". Zbog velikih zasluga u obrani Sarajeva postaje zapovjednik državnih postrojbi za posebne namjene. Budući da nastavlja s kriminalnim radnjama, vodeći crno tržište u Sarajevu te trgujući i surađujući sa srpskim okupatorima, i da se samovoljno postavlja prema vodstvu Armije BiH, postaje velik problem za novoustrojenu vojsku. Također je optužen za zločine prema ratnim zarobljenicima i civilima. Izbjegavajući uhićenje, oružano se sukobljava s pripadnicima Armije i početkom 1993. bježi na područje Hercegovine i priključuje se Hrvatskom vijeću obrane, gdje postaje zapovjednik posebnih postrojbi HZ Herceg-Bosne odlukom Slobodana Praljka i Mladena Naletilića Tute. Kada je 9. svibnja 1993. godine HVO započeo obranu u Mostaru od napada Armije BiH na zapadni dio grada gdje je većinski naseljeno hrvatsko pučanstvo, svjedoci tvrde da je upravo Juka Prazina sudjelovao u obrani od okupacije Armije BiH kao i daljnjeg progona Hrvata u zapadni dio Hercegovine.

Hrvatska televizija je u svojoj emisiji Slikom na sliku 9. svibnja 1993. emitirala prilog novinarke Dijane Čuljak o zauzimanju zapovjedništva u zgradi Vranice. Juka Prazina sa svojim bojovnicima i s jedinicama HVO-a sudjelovao je u tom zauzimanju i vidi se na snimci. Sljedećih nekoliko mjeseci ljeta 1993. Prazina je odgovarao za crtu bojišnice na najvrućemu mostarskom ratištu - Bulevaru, i to na dijelu između Šemovca i hotela "Ruža". Bez obzira što se na teritorije Mostara borio protiv Armije BiH koja je bila neprijateljski raspoložena prema građanima hrvatske nacionalnosti, bilo je zarobljenih vojnika armije BiH koji su potvrdili da ih Juka nije dirao nakon zarobljavanja, čak je nekima dao paketić hrane ili kutiju cigareta. Kasnije odlazi u Hrvatsku, a potom se skriva u Njemačkoj i najposlije Belgiji, gdje se bavi ilegalnim poslovima. Pronađen je ustrijeljen u jednome belgijskom kanalu na Novu godinu 1994. Jusuf Juka Prazina je posljednji put viđen živ u noći 3. prosinca 1993. kada je zajedno sa svojim tjelohraniteljima izišao iz kuće.

Nakon šestogodišnje istrage policija je došla do zaključka da ga je ubila obavještajna služba BiH pod krinkom obračuna u podzemlju. Za javnost: Ubio ga je Mostarac Zijo Oručević, prema nalogu Senada Šahinpašića Šaje, problematična biznismena, bivšeg zastupnika u parlamentu Federacije BiH i dugogodišnjega kućnog prijatelja obitelji Izetbegović.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]