Kata Šoljić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kata Šoljić
Kata Šoljić
Kata Šoljić
Rođenje 1922.
Smrt 8. srpnja 2008.
Nacionalnost Hrvatica
Poznat(a) po junakinja Domovinskog rata
Portal: Životopis

Kata Šoljić (Vukšić Donji kod Brčkog 1922.Zagreb, 8. srpnja 2008.), majka četvorice poginulih branitelja i junakinja Domovinskog rata, bila je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu.

U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Wikicitati „Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.”
([1])

Rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji. Njena patnja počela je još u Drugom svjetskom ratu kad su joj strijeljani brat i tri polubrata. Oca je izgubila kad je imala 13 godina, a majku malo kasnije.[2]

Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, te kćeri Maru i Anu.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, za njim ostala tri sina sa svojim obiteljima. Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima od "komšijine“ ruke, a do jučer su zajedno radili. Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu. Za njim ostalo je troje malodobne djece. Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu bili su i kći Marija i zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina.[1] Mediji su ju svojedobno nazvali majka hrabrosti.

Wikicitati „Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi.”

Katine su riječi koje će ostati upamćene.[3]

Trebalo joj je dvanaest godina da pronađe i sahrani svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko (pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji) bio je posljednji kojeg su ekshumirali.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

  • Objavljena knjiga "Kata Šoljić - Junakinja hrvatskog Domovinskog rata", autora Mladena Pavkovića (2004.)
  • Junaci Domovinskog rata
  • Snimljen dokumentarni film Mladena Pavkovića "Kata Šoljić" (snimatelj Vedran Šamanović), 2009.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]