Knindže

Izvor: Wikipedija

Knindže, srpska paravojna formacija (specijalna jedinica) koja je sudjelovala u Domovinskom ratu na području tzv. RSK od 1991. do 1995. godine. Prvi zapovjednik ove jedinice bio je Dragan Vasiljković (Kapetan Dragan), državljanin Australije optužen za ratni zločin gdje se skrivao pod imenom Daniel Sneden.[1] Kasnije je ova jedinica nastavila ratovati u BiH pod imenom „Vukovi“, te na području Istočne Slavonije kao "Srpska dobrovoljačka garda" ("Arkanovci", "Tigrovi"). Od 1996. sjedište im je i službeno u Republici Srbiji; sada pod kolokvijalnim nazivom "Crvene beretke" i službenim imenom Jedinica za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Republike Srbije - pod čijim su okriljem zapravo djelovali od samog početka. Knindže su sudjelovale u borbama za Glinu, Benkovac, Obrovac, Škabrnju itd. Naziv „Knindže“ nastao je kao igra riječi, odnosno spoj riječi Knin (glavni grad tzv. RSK) i nindža (maskirani vješti japanski borci). Po Knindžama je dobio nadimak i najpoznatiji srpski ratni pjevač Mirko Pajčin (Baja Mali Knindža), koji im je posvetio i pjesmu Knindže Krajišnici.

Zbog sukoba između tadašnjeg predsjednika Vlade i predsjednika tzv. RSK, Milana Martića i Milana Babića oko vlasti, iz Srbije, preko čijih kanala je Kapetan Dragan i poslat u Golubić, stiže nalog da se borci iz kampa Kapetana Dragana prebace u kamp na Pajzošu, kod Iloka, odnosno u kamp Ležimir, na Fruškoj gori, a da se kamp u Kninu rasformira. Neki su prihvatili poziv i prešli, a neki su ostali u tzv. RSK odlučivši ne biti više dio jedinice. Tada su bivše Knindže, sada već prekaljeni borci, dobile NATO-ve odore, oznake vuka na rukavu i crvene beretke sa srpskom trobojkom na njoj. Kapetan Dragan se povlači iz Jedinice, a zapovjednik postaje Franko Simatović Frenki, operativac RDB-a (Resor državne bezbednosti), koji je Dragana Vasiljkovića izvorno i vrbovao, te koji je osloncem na infrastrukturu RDB-a i osigurao osnivanje "Knindži".[2] Bivše Knindže dobivaju ime „Vukovi", po amblemu s rukava. Neki ostaju u obučnim središtima, a ostali se upućuju na ratište gdje obučavaju i vode lokalne specijalne jedinice i jedinice Teritorijalne obrane.

Knindže – vitezovi Srpske Krajine[uredi | uredi kôd]

Knindže – vitezovi Srpske Krajine bio je srpski ratno-promidžbeni strip koji je izlazio tijekom jeseni 1991. godine za vrijeme ratova raspada SFRJ. Izdavač je bila beogradska Politika. Izišla su dva broja — Po zapovesti kapetana Dragana i Za slobodu Srpske Krajine. Pored ova dva stripa izišao je i jedan roto-roman pod nazivom Demoni dolaze. Glavni junaci ovog stripa su Knindže koji se bore za slobodu Srpske Krajine. „Imaju folklorna imena (Sava, Radojica, Milica, Grujica, čak i Starina Novak), predstavljeni su kao izdanci srpske stoljetne borbe za slobodu, privrženi su srpskoj vjeri, ‘svetosavlju’ i vrijednostima patrijarhalnog života, ali, istodobno, imaju sva obilježja super-junaka stripa: mafijaško iskustvo stečeno u europskom podzemlju, vladanje svim vrstama suvremenog oružja i istočnjačkih borilačkih vještina, savršeno znanje stranih jezika, sposobnost prerušavanja u ma koji lik u ma kojoj stranoj zemlji i lakog sporazumijevanja sa najraznolikijim svijetom“. Hrvati su pak prikazani kao srboubojice: ustaša Ante Jelić uvijek sa sobom nosi srbosjek, a njegov suborac, kujući planove kako napasti Kninsku tvrđavu, kaže: „Za Srbe nema milosti! Nož, metak, konopac! Lijepu našu moramo osloboditi od smrada balkanskih cigana (…) Samo mrtvi Srbi su dobri Srbi. “

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. B92, "Kapetan Dragan u Australiji živi pod imenom Danijel Sneden", objavljeno 3. veljače 2009., pristupljeno 3. siječnja 2012.
  2. "Dete Službe", F. Švarm za "Vreme", br. 818., 7. rujna 2006.