Škabrnja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Škabrnja
Škabrnja (grb).gif
Škabrnja na karti Hrvatska
Škabrnja
Škabrnja
Škabrnja na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 44°05′N 15°27′E / 44.09°N 15.45°E / 44.09; 15.45
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zadarska
Načelnik općine Nediljko Bubnjar
Površina 22,93 km2
Stanovništvo (2011.) 1.776
Škabrnja na karti Zadarska županija
Škabrnja
Škabrnja
Škabrnja na zemljovidu Zadarske županije
Koordinate: 44°05′N 15°27′E / 44.09°N 15.45°E / 44.09; 15.45

Škabrnja je općina u Hrvatskoj.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Škabrnja je smještena u središtu Ravnih kotara, 15-ak kilometara jugoistočno od Zadra. Općina Škabrnja obuhvaća naselja Škabrnja i Prkos. Obuhvaća prostor od 22,93 kvadratnih kilometara, što je oko 0,6% površine Zadarske županije.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Prema popisu iz 2011. Općina Škabrnja imala je 1.776 stanovnika, a 1.413 stanovnika je živjelo u naselju Škabrnja.[1] Inače u Škabrnji živi etnički čisto hrvatsko stanovništvo rimokatoličke vjere.

Uprava[uredi VE | uredi]

Teritorijalnim ustrojem Republike Hrvatske, godine 1992., odnosno stvaranjem lokalne uprave i samouprave, ustrojena je i Općina Škabrnja. Prije Domovinskog rata u bivšem teritorijalnom ustroju kao Mjesna zajednica bila je u sastavu tadašnje Općine Zadar.

Današnji načelnik Općine Škabrnja je Nediljko Bubnjar, dok su od 1992. godine tu dužnost obavljali Zoran Gurlica, Ante Milković, Mladen Škara i Luka Škara.

Povijest[uredi VE | uredi]

Spomen ploča s imenima žrtava pokolja u Škabrnji

Mjesto Škabrnja dobilo je ime po škalju, škaljevitoj brnjici - brnji, škaljevitom usponu pa otud i naziv Škabrnja.

Prvi put naziv Škabrnja u službenim dokumentima spominje Zadarski bilježnik Simon Damiani. On u svojstvu javnog bilježnika posreduje u sklapanju ugovora o prodaji zemlje između prodavatelja Jurja Markovića zvanog Pavičić od plemena Šubić, i kupca zemljišta Ljupka Draganca plemića iz Zadra. Zemlja se nalazi, kaže on: u selu Kamenjane uz crkvu Sv. Luke kod gaja Škabrnje.

Kamenjani se prvi put spominju 1070. god, a posljednji put 1700. god. U povijesti Kamenjana spominje se crkva sv. Marije, nekoć crkva sv. Jurja koja je bila u vlasništvu hrv. kraljeva.

Zbog svoje domoljubnosti, i činjenice da je bilo čisto hrvatsko selo, kao i zbog toga što je marljivošću svojih seljana postalo najbogatijim selom u tom kraju, bilo je metom antihrvatskih i velikosrpskih elemenata u objema Jugoslavijama, a mržnja se dvaput iskazala do kraja. Prvi put u Drugom svjetskom ratu, kad je poginulo ili ubijeno 80 seljana[2], a drugi put za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku i četničke pobune u susjedstvu, kada su velikosrpski zločinci iz susjednih sela uz pomoć JNA počinili 18. studenoga 1991. pokolj u Škabrnji, kada su ubili 84 branitelja i civila, a selo sravnili sa zemljom.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

  • Josip Genda pedeset je godina proboravio na kazališnim daskama. Rođen je 1943. u Škabrnji, a umro 2006. u Splitu.
  • Joso Škara. Rođen 1958. u Škabrnji. 1992 izabran je za zastupnika u Sabor RH. 1994. imenovan je za zamjenika ministra rada i socijalne skrbi. 27. siječnja 1995. postaje Ministar rada i socijalne skrbi. Tu je dužnost obnašao do 2000. godine.
  • Dr. Josip Brkić (1887.-1959.), hrvatski političar, gradonačelnik Splita

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Crkva sv. Luke[uredi VE | uredi]

U Škabrnji se na mjesnom groblju nalazi crkvica sv. Luke.

Crkva sv. Luke sagrađena je u 13. stoljeću. Presvođena je šiljastim gotičkim svodom, ojačana dvjema poprečnim pojasnicama. Taj je svod sagrađen 1440. godine.
Unutrašnjost crkve je jednobrodna i završava jednom širinom poluoblom apsidom. Na sredini apside je mali prozor, a na pročelju, iznad portala, također se nalazi uzak gotički prozor. Na sjevernom bočnom zidu nema nikakvih otvora, dok južni ima bočna vrata i mali prozor. Zvonik na preslicu s dva luka kasnija je dogradnja.

Uokolo sv. Luke nalazilo se srednjovjekovno selo Kamenjane, koje je u 13. i 14. stoljeću bilo u posjedu velikaške obitelji Šubić.

Krajem 17. stoljeća crkva je pretrpjela oštećenja, nakon kojih je obnovljena, a velika razaranja je također pretrpjela tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995.

Crkva sv. Marije[uredi VE | uredi]

U Škabrnji, u zaseoku Ambar, u nekadašnjem srednjovjekovnom selu Podbrižane nalazi se crkvica Velike Gospe. Ona je sagrađena kao centralna, šesterolisna građevina u 11. stoljeću.
Kao takvu, možemo je svrstati u značajnu skupinu šesterolisnih crkvica starohrvatske sakralne arhitekture od koje se skupine većina nalazi upravo na području sjeverne Dalmacije.
Sagradili su je preci lučkog župana Kuzme, kao rodovsku zadužbinu. On je svoj udio prepustio benediktinskom samostanu sv. Krševana u Zadru, o čemu svjedoči isprava iz 1166.

Inače, crkva je pretrpjela oštećenja, također u Domovinskom ratu.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu[uredi VE | uredi]

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman jedan je od najzaslužnijih za stvaranje moderne hrvatske države i zato je postao simbolom hrvatske slobode, samostalnosti i suverenosti. U ime zahvalnosti, škabrnjski puk mu je digao spomenik u centru sela, kraj mjesne Crkve UBDM na Trgu dr. Franje Tuđmana. Inače, spomenik je djelo poznatog hrvatskog akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Spomen-obilježje masovne grobnice[uredi VE | uredi]

Spomen obilježje masovne grobnice

U središtu Škabrnje pokraj Osnovne škole Vladimira Nazora nalazi se spomen-obilježje masovne grobnice. U toj masovnoj grobnici je ubijeno 26 škabrnjskih civila, pretežno starijih ljudi, koji su ostali u mjestu tokom srpske okupacije u vrijeme Domovinskog rata. Obilježja masovnih grobnica u Hrvatskoj su svugdje ista: velika mramorna ploča s prorezom koji izgleda kao golubica (znak mira).

Osnovna škola "Vladimir Nazor" (www.os-vnazora-skabrnja.skole.hr)

Kultura[uredi VE | uredi]

Kulturno umjetničko društvo Škabrnja[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Kulturno umjetničko društvo Škabrnja

  • KUD Škabrnja osnovan je tek 14. srpnja 2000. godine. Prije Domovinskog rata u Škabrnji nije postojalo niti jedan organizirano i utemeljeno kulturno-umjetničko društvo koje bi njegovalo i očuvalo običaje i tradiciju Škabrnje kroz pjesmu, ples i domaću riječ.

Klub Škabrnjana[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Klub Škabrnjana
Klub Škabrnjana osnovali su škabrnjski studenti sa Sveučilišta u Zagrebu 2005. godine. Iako je Klub registriran u Zagrebu, član Kluba može postati svaki Škabrnjanac, kao i oni podrijetlom iz Škabrnje bez obzira na prebivalište.

Šport[uredi VE | uredi]

NK Škabrnja[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: NK Škabrnja

NK Škabrnja je osnovan 1963. godine. Nakon rata klub nastavlja s radom, a trenutačno se natječe u 4.HNL.


Košarkaški klub Škabrnja[uredi VE | uredi]

Kako je u progonstvu dorastao jedan naraštaj škabrnjskih mladića koji su trenirali košarku po raznim zadarskim košarkaškim klubovima (npr. KK Zadar, KK Borik, KK Jazine i dr.) nakon povratka u Škabrnju potaknuto je osnivanje KK Škabrnja.

KK Škabrnja od svog osnutka do danas natječe se samo u Ljetnoj košarkaškoj ligi i do sada je postigao niz izvsnih rezultata. U sklopu KK Škabrnja djeluje i ŽKK Škabrnja, ali mlađi uzrast - kadeti i škola košarke za kadete i juniore. Trener i voditelj KK Škabrnja je nekadašnja igračica ŽKK Zadar, Blaženka Tadić.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima, popis 2011.
  2. Mladen Pavković: Marginaliziranje hrvatskih žrtava. Da se ne zaboravi, Hrvatsko slovo, petak, 18. studenoga 2011., str. 13.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Škabrnja koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Flag of Croatia.svg Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.