Kosinjska tiskara

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Kosinjska tiskara, pretpostavlja se, najstarija je tiskara na slavenskom jugu nalazila se u Kosinju, arheološkom i povijesnom lokalitetu u blizini sela Donji i Gornji Kosinj.

Povijest[uredi VE | uredi]

Kratko vrijeme pošto je u Njemačkoj izumljen tiskarski stroj osnovali su knezovi Frankapani u selu Kosinj prvu hrvatsku tiskaru. Pretpostavlja se da je u njoj tiskana 1483. godine također za crkvene potrebe i prva tiskana knjiga na hrvatskom jeziku, (točnije rečeno crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije), Misal po zakonu rimskoga dvora.

Kao druge lokacije tiskanja Misala iz 1483. godine navode se Venecija i Modruš [1],

U ovoj tiskari 1491. otisnut je Brevijar, čiji se jedini sačuvani primjerak danas nalazi u venecijanskoj biblioteci sv. Marka.

Prema nekim tumačenjima u njoj je najvjerojatnije 1491. godine tiskan glagoljski brevijar, najstarija knjiga za koju se zna da je tiskana na hrvatskom tlu. Jedan nepotpun primjerak čuva se u knjižnici Marciani u Veneciji, a manji ulomak (šest pergamentnih listova) otkriven je u Vatikanskoj knjižnici.

Zvonimir Kulundžić je zaslužan za postavljanje i dokazivanje teze da je u Kosinju postojala tiskara u kojoj su se otiskivale hrvatske inkunabule, misali i brevijari.

Ivan Mance u knjizi "Kosinj - Izvorište hrvatske tiskane riječi"[2], obrađuje sve dostupe materijale na temu kosinjske tiskare, analizira sve aktualne teze o mjestu prve tiskare u Hrvata te donosi najopsežniju kartografsku analizu Kosinja (u kontekstu tiskare).

Dr.sc. Helmut Presser, voditelj Gutenbergovog muzeja u Mainzu, izrađuje sa svojim suradnicima 1962. god. "Svjetsku kartu širenja tiskarske umjetnosti" te na istu postavlja i Kosinj sa godinom 1483.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]

Zvonimir Kulundžić: Kosinj - kolijevka štamparstva slavenskog juga, Zagreb, 1960.

Zvonimir Kulundžić: Naše diskusije - Kosinj i "Telegram", Razlog, br. 45/46, rujan 1966., str. 129-148 (separat)

Zvonimir Kulundžić: 500. obljetnica kosinjskog misala - prve hrvatske tiskanje knjige, Zagreb, 1983.

Vrelo[uredi VE | uredi]

  1. Ivo Goldstein, Hrvatska povijest, Europapress Holding, 2008., ISBN 978-953-300-034-3
  2. Kosinj - Izvorište hrvatske tiskane riječi

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]