Kroštule

Izvor: Wikipedija
Kroštule

Kroštule, tradicionalno su slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke uvijene vrpce, prženo i posuto šećerom u prahu."

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kroštule su se originalno proširile iz Italije u hrvatske regije Dalmaciju, Kvarner i Istru, Francusku, Poljsku, Grčku i ostatak svijeta. Kad su se recepti prenosili, sastojci se nisu bitnije mijenjali, ali je u svakoj kuhinji dobila sastojke i/ili dodatke specifične za tu nacionalnu i/ili regionalnu kuhinju.[1]

Za hrvatsku kuhinju poznate su vrste: bračke kroštule čiji je dodatak kvasina, istarske kroštule čiji je dodatak bijelo vino, hvarske kroštule čiji je dodatak rakija, itd.[1]

Može ih se oblikovati u mašnice, u leptiriće ili u kvadrate s jednim ili više proreza.[2]

Imena u drugim kuhinjama[uredi | uredi kôd]

U različitim nacionalnim kuhinjama kroštule se nazivaju različitim imenima:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f Sumić Miletić, Tea. 21. studenoga 2019. Imamo recept za najhrskavije kroštule! Poznata splitska kuharica otkrila nam je recepturu i savjete za omiljenu dalmatinsku slasticu; Je li vas njeno porijeklo razočaralo?. Pristupljeno 24. prosinca 2020.
  2. Kroštule – ukusni tradicionalni kolač Dalmacije i Kvarnera. krenizdravo.hr. Kreni Zdravo!. 6. studenoga 2019. Pristupljeno 25. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]