Prijeđi na sadržaj

Teran

Izvor: Wikipedija
Teran

Grozd terana u fazi sazrijevanja u jednom vinogradu kraj Novigrada
DržavaHrvatska
RegijaVinogradarska regija
Primorska Hrvatska
PodregijaIstra
VinogorjeZapadna Istra

Teran je autohtona istarska vinska sorta grožđa i crno vino koje se iz nje proizvodi. Glavne karakteristike terana su umjerena količina šećera i vrlo visoke kiseline, koje pojedinih godina prelaze i 10 grama po litri. Iako je istog imena kao vino na Krasu u Sloveniji (kraški teran), radi se o dva potpuno različita vina.

Organoleptička svojstva

[uredi | uredi kôd]

Teran ima karakterističnu rubinsko crvenu boju (boju zečje krvi) s ljubičastim tonovima prilikom rotiranja vina u čaši. Aroma je tipična, voćna. Prepoznatljiva je po bobičastom voću uz dominaciju maline i papra. Visoke kiseline i tanini daju mu "zaobljenost" i karakterističan okus za koji se može reći da je jak, pun i robustan.

Konzumacija i posluživanje terana

[uredi | uredi kôd]

Neki ga enolozi smatraju ljekovitim vinom zbog veoma visokih polifenola (tanini). Perfektno se sljubljuje s jelima na bazi mesa i divljači, te s hladnim predjelima mesnog podrijetla kao što je istarski pršut i sir ako je još u uzlaznoj fazi (star do 2 godine). Poslužuje se i pije na temperaturi od 18 do 20 °C kako bi na "vidjelo" izašle sve njegove karakteristike.

Galerija

[uredi | uredi kôd]
centar

Vino teran više različitih
istarskih proizvođača

centar

Boce istarskog terana
na polici u trgovini

centar

Teran s oznakom podrijetla
"Hrvatska Istra"

centar

Boca terana