Ksenija Petrogradska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sv. Ksenija Petrogradska
Sv. Ksenija Petrogradska
Rođen između 1719. i 1730.
Preminuo oko 1806.
Sankt Peterburg
Kanoniziran 6. veljače 1988.
Slavi se u Ruska pravoslavna Crkva<
Spomendan 6. veljače
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveta Ksenija Petrogradska (Ksenija Grigorjevna Petrova, rus. Kseniя Grigorьevna Petrova) je ruska pravoslavna svetica, jurodiva. Rodila se između 1719. i 1730. godine. Umrla je u Sankt Peterburgu. Datum smrti ostao je nepoznat. Smatra se da nije bila živa nakon 1806. godine.

Dokumenata o njenom životu nema. Prve publikacije narodnih predanja o Kseniji pojavljuju se 1840-ih godina. U njima se kaže da je rođena u prvoj polovici 18. stoljeća (između 1719. i 1730. godine). Ime oca bilo je Grigorije, a majčino je ostalo nepoznato. Nakon punoljetnosti, Ksenija Grigorjevna stupila je u brak s pukovnikom Andrejom Fjodorovičem Petrovim, koji je vodio brigu o crkvi Svetog Andreja u Sankt Peterburgu. Poslije muževljeve iznenadne smrti, Ksenija je izabrala jurodivost, kako bi okajala neokajane grijehe svoga supruga. Svoje imanje je poklonila Pokrovskoj crkvi i siromašnima. Lutala je ulicama Sankt Peterburga, odjevena u suknju i vojnu uniformu pokojnoga muža. Odazivala se samo na ime Andrej i govorila da je on živ, a Ksenija mrtva.

Ruska pravoslavna zagranična Crkva kanonizirala ju je 1978. godine. Poslije dugogodišnjega poštovanja koje je uživala u narodu, Ksenija Petrogradska bila je pribrojana liku svetih na Pomjesnom saboru Ruske pravoslavne crkve 6. veljače 1988. godine. Pravoslavna crkva proslavlja je 24. siječnja po julijanskom, odnosno 6. veljače po gregorijanskom kalendaru.

Galerija[uredi | uredi kôd]