Kubura

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Kubura. Za druga znacenja pogledajte Kubura (razdvojba).
Kubure malteških vitezova

Kubura ili kremenjača starinsko je vatreno oružje koje se puni barutom i ispaljuje jednom iz ruke.[1] Nalik je starinskim pištoljima. Naziv joj potječe iz turskog jezika u kojem kubur znači mala puška, ili tijesan, uzak prolaz, kao i tegoba, nevolja.[2] Prvi puta se u izvorima spominje 1476. kao oružje koje se rabilo za obranu od Turaka Osmanlija.[nedostaje izvor] Nije bila u široj uporabi do 18. stoljeća kada Osmanlije počinju s obimnijim uvozom pištolja i dijelova pištolja iz Italije i iz Srednje Europe. Domaće radionice na Balkanu dorađuju oružje ukrašavajući ga po zahtjevima lokalnog stanovništva. Kubure su se nosile zadjenute u široki pas, pojedinačno ili u paru. Za jahanja odlagane su u futrole od krute kože, kuburluke, prebačene preko sedla.

Kubure su se upotrebljavale u Hrvatskoj za vrijeme Vazmenog trodnevlja kad bi ih nosili čuvari Isusova groba, kao i za pradavni običaj pucanja za Uskrs koji se održao do današnjeg dana. Sastavni su dio opreme alkarskih momaka u Sinjskoj alki.[3][4]

Kubure današnjice rabe za paljenje kremen ili kapsulu.[gdje?] Mogu biti izrađene s glatkim ili ižljebljenim cijevima. Kubure koje se izrađuju radi jakog pucnja najčešće imaju glatke cijevi.



Izvori

  1. Kubura. Hrvatski jezični portal. Pristupljeno 5. srpnja 2021.
  2. Jurić, Šime. Rječnik tuđica. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. rujna 2019. Pristupljeno 5. srpnja 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. Odora sudionika Alke. alka.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2021.
  4. Zbirka oružja - Alka. alka.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2021.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Kubura koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.