Žudije

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Žudije, čuvari Kristova groba
Žudije iz župe Sv. Ilije iz Metkovića, nastarije žudije, osnovane 1857. godine
Zajednička fotografija sa Festivala žudija na Muzeju Narona u Vidu 2007. godine
Žudije župe Sv. Nikole iz Metkovića

Žudije su čuvari Kristova groba u dane Velikog tjedna, u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događaja oko Isusovog uskrsnuća.

Ovaj tradicionalni običaj raširen je po cijeloj Dalmaciji od kraja 19. stoljeća. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.

Najstarije žudije su iz župe sv. Ilije u Metkoviću, koji su osnovani 1857. godine, te su 2007. godine proslavili 150. obljetnicu postojanja.[1]

Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom tzv. "judom" kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.

Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdijenja u ponoć sa Velike subote na Uskrs, kada prilikom Isusovog uskrsnuća oni popadaju od straha.

Festival žudija[uredi VE | uredi]

Želeći očuvati ovu tradiciji vodičke žudije od 2001. godine organiziraju druženje velikog broja žudijskih skupina iz cijele Dalmacije. Kako se broj sudionika povećavao prvotni "Susret žudija Dalmacije" prerastao je, prvo u "Smotru žudija Dalmacije", potom u "Vodički festival žudija", a od 2011. nosi naziv "Festival žudija".

Susreti odnosno Smotre su se do 2006. održavale u Vodicama, a potom je donesen zaključak da se Festival svake godine održava u drugoj župi kako bi što više ljudi imali priliku upoznati se sa običajima drugih župa. A kao začetnik Vodice imaju čast domaćinstva svakih 6 godina.

Popis sudionika festivala, s godinom domaćinstva

Izvori[uredi VE | uredi]

Coat of arms Metkovic.svg Napomena: ovaj tekst (ili jedan njegov dio) ili slika preuzet je sa službenih mrežnih stranica Grada Metkovića. Vidi dopusnicu www.metkovic.hr za Wikipediju na hrvatskome jeziku.