Žudije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Žudije, čuvari Kristova groba
Žudije iz župe Sv. Ilije iz Metkovića, nastarije žudije, osnovane 1857. godine
Zajednička fotografija s Festivala žudija na Muzeju Narona u Vidu 2007. godine
Žudije župe Sv. Nikole iz Metkovića

Žudije, negdje i Žudiji su čuvari Kristova groba u dane Velikog tjedna, u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događaja oko Isusovog uskrsnuća.

Ova tradicija u Hrvatskoj najprije je dokumentirana u Metkoviću sredinom 19. stoljeća, kada ju je tamo donio Ante Gluščević iz talijanskog grada Loreta, a potom se proširila po cijeloj dolini Neretve, da bi se naposljetku proširila na veliki dio Dalmacije. Najstarije žudije su iz 1857. godine iz župe svetog Ilije u Metkoviću, što ih čini najstarijom vrstom takve udruge. Godine 2007. godine proslavili su 150. obljetnicu postojanja.[1]

Ovaj tradicionalni običaj danas je raširen po cijeloj Dalmaciji, a s vremenom svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.

Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom tzv. "judom" kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.

Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdijenja u ponoć s Velike subote na Uskrs, kada prilikom Isusovog uskrsnuća oni popadaju, tresući se od straha.

Festival žudija[uredi | uredi kôd]

Želeći očuvati ovu tradiciji vodičke žudije od 2001. godine organiziraju druženje velikog broja žudijskih skupina iz cijele Dalmacije. Kako se broj sudionika povećavao prvotni "Susret žudija Dalmacije" prerastao je, prvo u "Smotru žudija Dalmacije", potom u "Vodički festival žudija", a od 2011. nosi naziv "Festival žudija".

Susreti odnosno Smotre su se do 2006. održavale u Vodicama, a potom je donesen zaključak da se Festival svake godine održava u drugoj župi kako bi što više ljudi imali priliku upoznati se s običajima drugih župa. A kao začetnik Vodice imaju čast domaćinstva svakih 6 godina.

Popis sudionika festivala, s godinom domaćinstva

Izvori[uredi | uredi kôd]

Coat of arms Metkovic.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica službenih mrežnih stranica Grada Metkovića (http://www.metkovic.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Metković.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.