Žudije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Žudije, čuvari Kristova groba
Žudije iz župe Sv. Ilije iz Metkovića, nastarije žudije, osnovane 1857. godine
Zajednička fotografija sa Festivala žudija na Muzeju Narona u Vidu 2007. godine
Žudije župe Sv. Nikole iz Metkovića

Žudije su čuvari Kristova groba u dane Velikog tjedna, u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događaja oko Isusovog uskrsnuća.

Ovaj tradicionalni običaj raširen je po cijeloj Dalmaciji od kraja 19. stoljeća. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.

Najstarije žudije su iz župe sv. Ilije u Metkoviću, koji su osnovani 1857. godine, te su 2007. godine proslavili 150. obljetnicu postojanja.[1]

Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom tzv. "judom" kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.

Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdijenja u ponoć sa Velike subote na Uskrs, kada prilikom Isusovog uskrsnuća oni popadaju od straha.

Festival žudija[uredi VE | uredi]

Želeći očuvati ovu tradiciji vodičke žudije od 2001. godine organiziraju druženje velikog broja žudijskih skupina iz cijele Dalmacije. Kako se broj sudionika povećavao prvotni "Susret žudija Dalmacije" prerastao je, prvo u "Smotru žudija Dalmacije", potom u "Vodički festival žudija", a od 2011. nosi naziv "Festival žudija".

Susreti odnosno Smotre su se do 2006. održavale u Vodicama, a potom je donesen zaključak da se Festival svake godine održava u drugoj župi kako bi što više ljudi imali priliku upoznati se sa običajima drugih župa. A kao začetnik Vodice imaju čast domaćinstva svakih 6 godina.

Popis sudionika festivala, s godinom domaćinstva

Izvori[uredi VE | uredi]

Coat of arms Metkovic.svg Napomena: ovaj tekst (ili jedan njegov dio) ili slika preuzet je sa službenih mrežnih stranica Grada Metkovića. Vidi dopusnicu www.metkovic.hr za Wikipediju na hrvatskome jeziku.