Marijina legija

Izvor: Wikipedija
Marijina legija
Legio Mariae
Amblem Marijine Legije.
Vrstakatolička laička organizacija
Datum osnivanja7. rujna 1921. u Dublinu
WebConcilium Legionis Mariae

Marijina legija (lat. Legio Mariae) je međunarodna katolička dragovoljna laička organizacija i pokret unutar Crkve koji za ima cilj sudioništvo i suradnju u njezinom evangelizacijskom poslanju. U svomu se poslanju članovi Legije posebno posvećuju marijanskoj pobožnosti.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime je preuzela od starorimske vojne postrojbe legije. Za razliku od nje, oružje su Marijine legije molitva, žrtva i apostolski rad.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovao ju je 7. rujna 1921. godine u Dublinu irski katolički laik Frank Duff. Osnovana je kao katolički marijanski pokret radi duhovne obnove samih članova i širenja Božjega kraljevstva po zagovoru i pobožnostima Majci Božjoj. Duffa je na osnivanje potaknula Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji sv. Ljudevita Marije Montforstskog.[1]

Za svoj rad Duff je dobio priznanje samog pape: papa Pavao VI. ga je kao promatrača pozvao na Drugi vatikanski koncil.

Ova se organizacija širi pod crkvenim vodstvom, stoga zajednice Marijine legije redovito pripadaju župnim zajednicama unutar kojih ostvaruju laički apostolat.

U Hrvata djeluje u Hrvatskoj i BiH. U Hrvatskoj djeluje od 1960., a neki podatci sugeriraju da je početak njezina rada u Hrvatskoj 1956.

Danas Marijina legija ima preko 12 milijuna radnih i molitvenih članova u dvije tisuće biskupija diljem svijeta, čime je najveća apostolska orgaizacija laika Katoličke Crkve.[2] Najviše joj je članova u Južnoj Koreji, Filipinima, Brazilu, Argentini i DR Kongu. Svaka od navedenih država ima od 250 000 do 500 000 članova.[3]

Vodi se postupak za proglašenje blaženim utemeljitelja Marijine legije Franka Duffa te istaknutih članova Alfija Lambea i Edel Quinn.

Pravila[uredi | uredi kôd]

Dio grba Marijine legije.

Djeluje prema svom Priručniku. Njen je priručnik prilagodljiv svim kulturama i narodima.

Priručnik navodi da je cilj Marijine legije posvećenjem svojih članova u molitvi i radu, pod vodstvom svećenika, sudjelovati u velikom djelu Marije i Crkve: "satrti glavu zmiji" i proširiti Kristovo kraljevstvo. Članovi, kao osobe koje su poslušne Kristovu nalogu, obvezni su nositi Radosnu vijest svakom stvoru, govoreći o Bogu i Otkupitelju našem, Kristu. Priručnik uvodi članove u marijansku duhovnost i daje im praktične upute za apostolat.

Obavljanje svoje dužnosti čine u uskoj povezanosti s Blaženom Djevicom Marijom, koja je kao Majka Kristova, kojeg je začela po Duhu Svetom, postala je pod križem Majkom Kristove braće odnosno Majkom Crkve. Legionari poput nje žele u bližnjima prepoznati Krista i služiti mu.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Marijina se legija sastoji od mnoštva osnovnih jedinica. Najmanja i osnovna zove se prezidij. Njega čini župna skupina vjernika koja je Crkvi na raspolaganju. Predvodi ih nadležni župnik. Više prezidija organizira se prema dekanatskoj ili državnoj razini. Mlađi od 18 godina imaju posebne skupine. Vrhovno je vodstvo Marijine legije Koncilij u Dublinu.

Članstvo[uredi | uredi kôd]

Članovi mogu biti radni i molitveni. I jedni i drugi su važni za rad ove legije. Radni se članovi sastaju tjedno. Svakodnevno mole molitvu Marijine legije Veliča, a najmanje dva sata tjedno obavljaju apostolski rad. Godišnje imaju duhovne vježbe.

Marijinoj legiji može se pristupiti kao molitveni članovi, podupirući joj rad molitvom: ovi članovi ne nazoče susretima, ne dobivaju radna zaduženja, ali mole legijske molitve i Gospinu krunicu pomažući tako apostolat radnih članova.

Rad[uredi | uredi kôd]

Marijin oltar.

Marijina se Legija Crkvi stavlja na raspolaganje za svaki dušobrižnički ili društveni rad, osim ako se radi o davanju materijalne pomoći, skupljanju novca i političkog djelovanja. Članovi djeluju u dogovoru sa župnikom. Primjerice, po kućama pohode nove župljane, stare i osamljene osobe (i kod njih kod kuće ili u domovima), pohađaju zatvorenike, podučavaju, pripremaju bolesne za primanje sakramenata, pozivaju župljane na sudjelovanje u župnom životu, šire katoličke medije, provode apostolat među osobama na rubu društva, pomažu župnom uredu.

Na tjednim se susretima zaziva Duha Svetoga. Nakon zaziva moli se krunicu. Potom je kratko duhovno čitanje iz Priručnika. Nakon ovog duhovnog dijela, slijedi upravno-činovnički dio, u kojem se izvješćuje o radu. Poslije toga je Catena legionis. Slijedi svećenikov ili predsjednikov nagovor. Nakon toga svaki član (u parovima) dobije radnu zadaću za sljedeći tjedan. Na kraju je završna molitva. Mlađi od 18 godina imaju posebna radna zaduženja.

Žrtve[uredi | uredi kôd]

Mnoštvo je članova Marijine legije patilo i stradalo zbog odanosti Kristu i Crkvi. Od osnutka do danas, preko četiri tisuće članova je poginulo ili ubijeno, dok je preko 20 000 zbog rada u Legiji završilo u zatvoru. U Hrvatskoj se također trpilo zbog progona, pa se za vrijeme Jugoslavije djelovalo skriveno.

Izdavaštvo[uredi | uredi kôd]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • Hilde Firtel, Život za Krista : Frank Duff i Marijina Legija, Biskupski ordinarijat, Đakovo, 1990. (136 str.)
  • Marijina legija : priručnik, Hrvatska sekcija Pastoralnoga ureda dijeceze, Željezno, 1994. (332 str.)
  • Léon Joseph Suenens, Teologija apostolata : teološki komentar Legionarskoga obećanja, Naklada sv. Antuna, Zagreb, 2015. (220 str.), ISBN 9789537448639

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Župa Ivanja Reka, Marijina legija
  2. http://www.legionofmary.org/lom.html
  3. Talks from the Conference on The New Evangelisation: Priests and Laity - The Great Challenge of the New Millennium (PDF). Concilium Legionis Mariae. 15. prosinca 2008. str. 101. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 16. srpnja 2011. Pristupljeno 9. veljače 2013.
  4. Papa uputio poruku povodom 70. obljetnice pokreta Pax Christi, Radio Vatikan na hrvatskom jeziku, 14. svibnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Marijina legija
Mrežna mjesta