Ljudevit Montfortski

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ljudevit Montfortski
Ljudevit Montfortski
Rođen 31. siječnja 1673.
Montfort-sur-Meu, Francuska
Preminuo 28. travnja 1716.
Saint-Laurent-sur-Sèvres, Francuska
Beatificiran 22. siječnja 1888.
Kanoniziran 20. srpnja 1947.
Spomendan 28. travnja

Sveti Ljudevit Montfortski (Montfort-sur-Meu, 31. siječnja 1673. - Saint-Laurent-sur-Sèvres, 28. travnja 1716.), francuski katolički svetac, teolog, misionar, svećenik i pisac. Proglašen je svetim 1947. Njegova teološka razmišljanja utjecala su na razvoj suvremene marijanske doktrine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je 31. siječnja 1673. u Montfort-la-Cane (sada de Montfort-sur-Meu) kod Rennesa u Bretanji u Francuskoj kao Louis-Marie Grignon de Montfort. Njegovi roditelji bili su Jean-Baptiste Grignon, odvjetnik i Jeanne Roberta. Bio je drugi sin ovog braka, ali njegov stariji brat umro je u dobi od 4 mjeseca. Kršten je drugog dana nakon poroda. Djelovao je kao uspješan propovjednik i misionar na zapadu Francuske, u teškim vremenima francuske povijesti na području jako pogođenim nasiljem i ratnim sukobima.

Bio je imenovan apostolskim misionarom u Francuskoj odlukom pape Klementa XI. 1705. Prije toga je osnovao žensku redovničku zajednicu Kćeri Mudrosti zajedno s blaženom Marie-Louise Trichet, 1703. Dvije godine kasnije, osnovao je mušku redovničku zajednicu: Družba Marijinih misionara montfortanaca te laičku zajednicu Braća sv. Gabrijela. Njegov književni rad uključuje brojne popularne vjerske knjige o Djevici Mariji, prema kojoj je imao duboko štovanje. Njegove knjige doživjele su veliku čitanost, utjecale su i na pape, koji su čitali i razmišljali o njegovim djelima.

Proglašen je blaženim 22. siječnja 1888. odlukom pape Lava XIII., a svetim 20. srpnja 1947. godine odlukom pape Pija XII. Papa Ivan Pavao II. uzeo je za svoje geslo "Totus tuus" (hrv. Sav tvoj), koji izvorno potječe od sv. Ljudevita Montfortskog.