Martino Altomonte

Izvor: Wikipedija
Martino Altomonte
barok
Rođenje Napulj, 8. svibnja 1657.
Smrt Beč, 14. rujna 1745.
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Poznata djela freske u dvorcu Belvedere, Beč
Portal o životopisima
Uzačašće Marijino (1737.), oltarna slika iz samostanske crkve Wilhering

Martino Altomonte, rođen kao Johann Martin Hohenberg (Napulj 8. svibnja 1657.Beč 14. rujna 1745.) bio je talijanski barokni slikar austrijskog podrijetla, koji je najviše djelovao u Poljskoj i Austriji.

Uz Johanna Michaela Rottmayera, slovi za utemeljitelja baroknog slikarstva u austrijskim zemljama.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Hohenbergov otac rođen je u Tirolu i odselio se u Napulj gdje je bio pekar. Njegov sin Johann Martin učio je slikarstvo u radionici slikara Giovannija Battiste Gaullija. Nakon toga se 1672. uputio u Rim, gdje je učio neoklasicističko slikarstvo kod Annibalea Carraccija i Guida Renija. Martino je nakon toga sintetizirao svoje napuljsko i rimsko slikarsko iskustvo u jedan novi izričaj.

Godine 1684. Martino Hohenberg je postao dvorski slikar poljskog kralja Jana Sobjeskoga. Na dvoru je promijenio prezime u Altomonte. Na poljskom je dvoru najviše slikao scene bitaka (poput Pobjede kod Beča) i religijske motive. Njegov sin Bartolomeo Altomonte, rođen 1694., također je bio uspješan slikar.

Oko 1699.1702. godine Altomonte se zbog posla preselio u Beč, u kojem je ostao do kraja života. U Beču je napravio brojne freske i oltarne slike. Godine 1707. postao je suradnik carske Akademije Petera Strudela. Od brojnih bečkih oltarnih slika najpoznatije su mu one iz Karlskirche i Peterskirche, ali njegov najpoznatiji rad svakako su freske iz Donjeg Belvederea.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]