Mate Suić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mate Suić
Rođenje 3. studenog 1915.
Postira, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Smrt 28. listopada 2002.
Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Državljanstvo Flag of Croatia.svg Hrvatsko
Narodnost Flag of Croatia.svg Hrvat
Polje Povijest
Alma mater Filozofski fakultet u Zagrebu
Istaknute nagrade Nagrada grada Zadra
Nagrada grada Zagreba
Portal o životopisima

Prof. dr. Mate Suić (3. studenog 1915., Postira - 28. listopada 2002., Zagreb), hrvatski povjesničar, arheolog, filolog i veleposlanik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mate Suić rođen je 3. studenog 1915. u Postirama na Braču. Diplomirao je 1941. klasičnu filologiju, arheologiju i povijest starog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1953. i doktorirao. Karijeru je započeo kao nastavnik u paškoj gimnaziji, a od 1942. do kraja Drugog svjetskog rata bio je veleposlanik u Vatikanu. Od 1945. je kustos i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, od 1956. je profesor antičke arheologije na filozofskom fakultetu u Zadru, a od 1968. je profesor antičke povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1967. do 1969. bio je predstavnik Hrvatskog arheološkog društva, a od 1981. redoviti član HAZU. Bio je ravnatelj Arheološkog instituta Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pročelnik Zavoda za povijesne znanosti, počasni član Hrvatskog arhivističkog društva i dopisni član Njemačkog arheološkog instituta u Berlinu. Koncem 1990. postao je članom HDZ-a. Umro je 28. listopada 2002. u Zagrebu.[1][2]

Znanstveni rad[uredi | uredi kôd]

Mate Suić dao je velik doprinos hrvatskoj povjesnici u svojih 60 godina istraživanja. Bavio se grčkom kolonizacijom Jadrana, antičkom poleogenezom, urbanizacijom i urbanizmom te municipalnim uređenjem Ilirika. Proučavao je antički predrimski supstrat, kultove i religije, društveno-gospodarske procese i antičko naslijeđe o ranoj hrvatskoj povijesti. Dokazao je da je Jeronim Stridonski, svetac koji je preveo Bibliju na latinski, rođen na granici Dalmacije i Panonije.[3] Objavio je 7 znanstvenih radova koji su od neprocjenjive važnosti za hrvatsku povjesnicu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska enciklopedija: Mate Suić
  2. Hrvatski povijesni portal: Mate SuićInačica izvorne stranice arhivirana 15. srpnja 2020.
  3. Caput, M., Ujaković, K., Vorel, S.: Tragovi 1: Udžbenik povijesti u prvom razredu gimnazije, str. 291, Školska knjiga, Zagreb, 2019.