Mehmed Teufik Okić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
hfz. Mehmed Teufik ef. Okić
Mehmed Teufik Okić

Obnašatelj dužnosti reis-ul-uleme
trajanje službe
1912. – 1914.
Prethodnik Sulejman ef. Šarac
Nasljednik Mehmed Džemaluddin ef. Čaušević
Rođenje 1870., Jajce
Smrt 18. studenoga 1932., Sarajevo

Hfz. Mehmed Teufik ef. Okić (Jajce, 1870. - Sarajevo, 18. studenoga 1932.), bošnjački je teolog, zamjenik reis-ul-uleme, te obnašatelj dužnosti reis-ul-uleme u razdoblju Austro-Ugarske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mehmed Teufik ef. Okić rođen je u Jajcu, gdje je stekao osnovno obrazovanje. Nakon završene ruždije odlazi u me­dresu u Banjaluku, gdje su mu učitelji bili Smail ef. Skopljak i hfz. Ibrahim ef. Maglajlić. Iz Banja Luke odlazi u Istanbul, gdje završava teološke znanosti i stječe diplomu hafiza po sedam kiraeta. Po završetku školovanja Mehmed Teufik ef. Okić se vraća u Bosnu i Hercegovinu. U Bosni i Hercegovini je bio imam, muderris (profesor), član Ulema-medžlisa (Rijaset), zamjenik reis-ul-uleme dvadeset i tri godine, dvije godine vršilac dužnosti reisu-l-uleme (nakon ostavke Sulejmana ef. Šarca). Bio je dobar govornik i predavač. Držao je predavanja širom Bosne i Herce­govine. Pored predavanja o propisima vjere islama, Mehmed Teufik ef. je zagova­rao i suvremeno obrađivanje zemlje, izučavanje modernih zanata i slanje muslimanske djece u svjetovne škole.

Spadao je u red najobrazovanijih islamskih učenjaka u Bosni i Hercegovini. Knjižnica mu je brojala ne­koliko tisuća odabranih knjiga s područja svih disciplina islam­skih znanosti. Bavio se i književnim radom, te proučavao književnost Bošnjaka na orijental­nim jezicima.

Posebna zasluga Mehmed ef. jeste u činjenici da je obrazo­vao veliki broj imama. Još dok je bio profesor Osman-kapetanove medrese u Gračanici dolazili su mu učenici iz cijele Bosne i Hercegovine, koje je on podizao u imame.[1]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mehmed Teufik ef. Okić. majkaidijete.ba. Pristupljeno 28. veljače 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Prethodi: Obnašatelj dužnosti reis-ul-uleme
1912.1914.
Slijedi:
hfz. Sulejman ef. Šarac Mehmed Džemaluddin ef. Čaušević