Sulejman Šarac

Izvor: Wikipedija
hfz. Sulejman ef. Šarac
Sulejman Šarac

3. reis-ul-ulema
trajanje službe
1910. – 1912.
Prethodnik Ahmed Munib ef. Korkut
(naibu-reis)
Nasljednik hfz. Mehmed Teufik ef. Okić
(naibu-reis)
Rođenje 1850., Stolac
Smrt 27. prosinca 1927., Sarajevo
Zanimanje teolog

Hfz. Sulejman ef. Šarac (Stolac 1850.Sarajevo 27. prosinca 1927.), bošnjački je teolog, treći po redu reis-ul-ulema u razdoblju Austro-Ugarske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Hfz. Sulejman ef. Šarac je osnovno obrazovanje i hifz Kurana stekao je u rodnom mjestu, a dalje školovanje u Istanbulu je završio 1878. godine. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu 1879. godine biva imenovan za bihaćkog muftiju, na kojoj dužnosti ostaje do 1887. godine, nakon čega biva postavljen za profesora a kasnije i za direktora Šerijatske sudačke škole u Sarajevu.

U pokretu za vjersku i vjersko-prosvjetnu autonomiju muslimana u Bosni i Hercegovini aktivno je učestvovao, zbog čega mu je Austro-Ugarska teško zamjerila i tadašnja Zemaljska vlada u Bosni i Hercegovini ga premjestila u Vrhovni šerijatski sud. Međutim, njegov ugled i popularnost brzo su porasli, pa je nakon dobivene pobjede za vjersku i vjersko-prosvjetnu autonomiju jednoglasno izabran za reisu-l-ulemu. Tako je hfz. Sulejman ef. Šarac bio prvi bosanskohercegovački reis-ul-ulema izabran od naroda. Njegov izbor nije bio po volji Austro-Ugarskoj, koja će ga, nakon dvogodišnjeg rada, prisiliti da podnese ostavku i to preko iste Hodžinske kurije koja ga je prije dvije godine jednoglasno izabrala. Nakon ultimatuma Zemaljske vlade u Bosni i Hercegovini da u roku od osam dana podnese ostavku, reis-ul-ulema hfz. Sulejman ef. Šarac podnio je ostavku na položaj reis-ul-uleme u kolovozu 1912. godine. Nakon toga se posvetio obitelji i znanosti.

Umro je 27. prosinca 1927. godine u Sarajevu.[1]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sulejman Šarac – reisu-l-ulema koji nije bio po volji austrougarskog režima. akos.ba. Pristupljeno 24. listopada 2018.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]


Prethodi: Reis-ul-ulema
1910.1912.
Slijedi:
Ahmed Munib ef. Korkut
(naibu-reis)
hfz. Mehmed Teufik ef. Okić
(naibu-reis)