Milan Tepić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Barutana Bjelovar
Barutana Bjelovar, spomenik poginulim hrvatskim vojnicima u Bjelovaru

Milan Tepić (Komlenac, 1957 — šuma Bedenik kraj Bjelovara, 29. rujna 1991.), major Jugoslavenske narodne armije i posljednji narodni heroj Jugoslavije. Major Tepić dragovoljno je došao u Hrvatsku da bi pokušao spriječiti prodor hrvatskih postrojbi u vojarnu. Njegova zadaća bila je čuvanje i obrana skladišta streljiva koje je odbio dragovoljno predati prilikom čega se odlučio na čin dizanja skladišta u selu Bedeniku u blizini Bjelovara u zrak.

Tim samoubilačkim potezom sa sobom u smrt je odveo 11 branitelja: Vladimira Makara, Sinišu Paunovića, Dražena Pervana, Ivana Cvrtila, Eduarda Kukala, Stevu Legčevića, Nikolu Petrića, Maria Šimića, Ivana Trogrlića, Marka Tukerića i Milana Vukovića.

Grad Bjelovar je imao sreću u nesreći, jer je Tepić uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Narodni heroj Jugoslavije[uredi VE | uredi]

Predsjedništvo SFRJ 19. studenog 1991. godine majora Milana Tepića je „za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru“ posthumno odlikovala Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije.

29. rujna 1991. hrvatske su snage oslobodile vojarnu „Božidar Adžija" i tada je od JNA zaplijenjena značajna vojna tehnika.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]