Možemo!

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Možemo!
Mozemo! transparent .png
koordinatori Sandra Benčić i Teodor Celakoski
članovi glavnog odbora
Osnovana 10. veljače 2019.
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija socijaldemokracija,
proeuropejstvo,
antifašizam
Politički položaj ljevica
Sabor
0 / 151
Europski parlament
0 / 12
Službene boje     
    
Službena stranica

Možemo!hrvatska je politička platforma i stranka lijevih pokreta nastala za djelovanje na nacionalnoj razini za parlamentarne izbore i izbore za Europski parlament.

Ključne vrijednosti[uredi VE | uredi]

Stranka se određuje kao široka i progresivna platforma s ciljem uključivanja članova i glasača koji rezoniraju s vrijednostima lijeve, uključujući radikalno lijeve, zelene i politike održivosti, do demokratskog socijalizma.[1][2] Ključne vrijednosti uključuju: opću decentralizaciju razvoja i ekonomsku, socijalnu i rodnu jednakost, smanjenje energetske i prehrambene ovisnosti, te neovisnost medija i poticaj inovacija. Modeli razvoja predlažu smanjenje prekarnosti rada, jačanje ekonomske demokracije, osnaživanje sindikalizma, te prava radnika općenito.[3]

Povijest[uredi VE | uredi]

Stranka je nastala iz inicijalnog odbora od 26 aktivista i lijevo orijentiranih političara, uglavnom iz Zagreb je NAŠ! ali i uključujući neovisne pokrete iz drugih dijelova zemlje unutar istog političkog i ideološkog spektra.[4][5]

Osnivanje[uredi VE | uredi]

Stranka je službeno osnovana 10. veljače 2019., pred izbore za Europski parlament te godine, s primarnim fokusom na edukaciju (izobrazbu), bolje politike u zdravstvu, socijalnu i rodnu jednakost, podršku migrantima, obnovljivim izvorima energije i održivoj poljoprivredi.[6][7]

Osnivačka je skupština definirala da stranka nema službenog predsjednika, već dvoje koordinatora – a među članstvom su izabrani Sandra Benčić i Teodor Celakoski, koji s još pet članova čine upravu.[8][2] Drugi poznati članovi inicijative u tom trenu, a većina je ostala aktivna, su bili Danijela Dolenec, Damir Bakić, Iskra Mandarić, Đuro Capor, Urša Raukar, Vilim Matula, Dario Juričan, Mima Simić, Ivo Špigel, Tomislav Tomašević i ostali.[9]

2019 EU izbori[uredi VE | uredi]

Stranka Možemo!, Nova ljevica, Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) formirali su koaliciju 28. ožujka 2019.[10] za Europske Parlamentarne izbore 2019, gdje su očekivali osvojiti jedan mandat.[11] Taj bi mandat dijelili u rotacijskom principu. Koalicija je dobila 19.313 glasova što je 1,79% od ukupnog broja.[12][13]

Parlamentarni izbori 2020.[uredi VE | uredi]

Za Parlamentarne izbore 2020. platforma/stranka na izbore izlazi u zeleno-lijevoj koaliciji zajedno sa Zagreb je NAŠ!, Novom ljevicom, Radničkom frontom, ORaH-om i Za grad baziranoj na zajedničkom radu u sklopu Lijevog bloka u Zagrebačkoj gradskoj skupštini. Koalicija, pa time i stranka, uživaju svakodnevni medijski prostor.

Bivši saborski zastupnik Bojan Glavašević pridružio se stranci kao neovisni kandidat na izborima.[14]

Frontmen legendarnog punk-rock banda Hladno pivo, Mile Kekin i njegova supruga Ivana (profesionalno psihologinja) pridružili su se stranačkoj listi kao socijalisti koji su zabrinuti odsustvom socijalnih politika u SDP-u, kao stranci lijevoga centra.[15] Također je autor pjesme koju stranka koristi za promociju Sretni ljudi.[16] Poznati redatelj i multi-talentirani izvedbeni umjetnik Mario Kovač također se pridružio kao kandidat liste za dijasporu (kroz satiričke nastupe i uporabu medija). Uz sve to, posljednjih tjedana pred izbore podršku su videom dale javne figure poput oskarovke i aktivistkinje Jane Fonda [17] ili čak glas (umjetnici iz Hrvatske).

Vidi još[uredi VE | uredi]

Referenca[uredi VE | uredi]

 1. PREDSTAVLJENA NOVA POLITIČKA PLATFORMA ‘MOŽEMO!’: ‘Ne možemo gledati kako političke elite zemlju vode u propast’ (3. veljače 2019.)
 2. 2,0 2,1 We Can – New Leftist Political Party Founded in Croatia
 3. Početna - Možemo! - politička platforma
 4. Nova stranka Možemo! poručuje: Ljevica u Hrvatskoj se ne mrvi, ona se upravo budi
 5. Možemo!, politička platforma koju čine brojni profesori, umjetnici i aktivisti, upravo je postala stranka
 6. Možemo!, politička platforma koju čine brojni profesori, umjetnici i aktivisti, upravo je postala stranka (10. veljače 2019.)
 7. European Parliament Elections – What do parties in Croatia say about integration?
 8. Možemo!, politička platforma koju čine brojni profesori, umjetnici i aktivisti, upravo je postala stranka (10. veljače 2019.)
 9. Priopćenje za medije - Možemo! - politička platforma (3. veljače 2019.)
 10. POLITIČKA PLATFORMA MOŽEMO!, NOVA LJEVICA I ORAH ZAJEDNO IZLAZE NA EU IZBORE 'Očekujemo jedan mandat' - Jutarnji List (28. ožujka 2019.)
 11. Varoufakis Supports Croatia's We Can! Platform in European Election
 12. National results Croatia | 2019 Election results | 2019 European election results | European Parliament
 13. Croatia: Towards Further Fragmentation of the Party System (1. lipnja 2019.)
 14. hina.hr
 15. Teleskop (9. lipnja 2020.). Ivana Kekin je SDP opisala kao stranku s krivim imenom i prezimenom: Je li ona nagovorila supruga Milu da se "baci" u politiku? pristupljeno 14. lipnja 2020.
 16. Mile Kekin - Happy people (Croatian:Sretni ljudi) video for party campaign
 17. Vijesti.hr. Jane Fonda podržala Radu Borić i Možemo!: 'Naprijed Rada! Glasajte za listu broj 3!' pristupljeno 30. lipnja 2020.