Ruža hrvatska

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mojoj majci)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“Ruža hrvatska”
...mojoj majci.jpg
Prljavo kazalište
Singl s albuma Zaustavite Zemlju
B-strana "Marina"
Format Gramofonska ploča, kazeta
Objavljeno 1989.[1]
Žanr rock, pop rock
Trajanje 5:13[2]
Izdavač Suzy Records, Zagreb
Tekstopisac Jasenko Houra, Marijan Brkić, Igor Kuljerić
YouTube full-color icon (2017).svg "Ruža hrvatska" na YouTubeu

"Ruža hrvatska", izvorno "... Mojoj majci",[2] pjesma je zagrebačkog rock sastava Prljavo kazalište. Pjesma je prvotno objavljena 1988. godine na albumu Zaustavite Zemlju.[2] Nakon toga objavljena je 1989. godine kao A strana singla "... Mojoj majci / Marina".[1]

Iako napisana u spomen Hourinoj preminuloj majci, vrlo brzo zadobila je druge konotacije. Zbog stiha "zaspala je zadnja ruža hrvatska" mnogi su je smatrali modernom hrvatskom "budnicom" i pjesma je postala simbol probuđenog hrvatskog domoljublja u Jugoslaviji.

Povijest[uredi VE | uredi]

Tadašnji Trg Republike za vrijeme koncerta, prema procjenama je došlo između 250.000 i 300.000 ljudi

Značenje[uredi VE | uredi]

Godina 1989. pamti se kao godina pada totalitarnih, istočnoeuropskih komunističkih poredaka. Dok je u Čehoslovačkoj došlo do Baršunaste revolucije, Berlin s rušenjem zida ponovno ujedinjen, a u Rumunjskoj svrgnut i egzekutiran diktator Ceaușescu u Zagrebu je već nekoliko tjedana prije uzavrelo, kada je "Ruža hrvatska" otpjevana na velikom rock koncertu "Prljavaca". Nakon tog koncerta pjesma je prema mnogima postala "više od pjesme".

Postojale su mnoge pogrešne špekulacije o značenju, kao da je Houra pjesmu čiji stihovi glase "...zaspala je zadnja ruža hrvatska" posvetio hrvatskoj proljećarnici Savki Dabčević-Kučar. Jasenko Houra je kasnije pojasnio da je pjesmu posvetio svojoj majci Ruži nakon smrti.[3]

Pjesma i koncert 1989. godine imaju i povijesni značaj, čak ga se i u TV kalendaru na Hrvatskoj radioteleviziji spominje kao važan događaj.

Koncert na Trgu republike 1989.[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Voljenom gradu

Veliki koncert Prljavog kazališta, na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, održan je 17. listopada 1989. godine. Koncert je nosio naziv "Voljenom gradu". Procjene su bile da je na koncert došlo između 250.000 i 300.000 ljudi, a prema neslužbenim procjenama čak i pola milijuna.

Koncert je bio skoro zaustavljen, no, milicija nije uspjela isključiti struju iako joj je bilo naređeno.[4]

Jasenko Houra je izjavio jednom prigodom za Croatia Records:

"Dvadeset minuta prije početka koncerta policija je došla isključiti struju, ali se nije mogla probiti kroz gužvu. Onda je do mene došao jedan inspektor i rekao mi da obavijestim publiku da koncerta neće biti, a ja sam mu na to odgovorio: ‘‘Recite im to vi.”"[5]

Moderna hrvatska "budnica"[uredi VE | uredi]

Nakon koncerta "Voljenom gradu", pjesma je postala jedna od mnogih modernih budnica, uz koju će se Hrvatska boriti za neovisnost. Već slijedeće godine na prvim višestranačkim izborima izabrana je nova demokratska vlast, a Trgu republike, na kojem je održan koncert 1989. godine, vraćeno je ime i spomenik hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Tekst[uredi VE | uredi]

U njenu sobu uđem tiho,
Tiho baš, na prstima,
Bojim se, da ne zalupim glasno vratima,
Zaspala je zadnja ruža hrvatska.
I tek sad kad te nema,
Tko će jutrom da me budi,
I tek sad kad te nema,
Dobro znam, ti si bila
Zadnja ruža hrvatska.
Ružo, moja ružice,
Sve sam suze isplak’o
Noću zbog tebe,
Ružo, moja ružice,
Sve sam suze isplak’o.
I kako sad ovako sam,
Protiv tuge i oluje,
Kad smo bili kao prsta dva,
Prsta dva jedne ruke.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Prljavo Kazalište ‎– ... Mojoj Majci / Marina (engleski). Discogs pristupljeno 1. prosinca 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 Prljavo Kazalište ‎– Zaustavite Zemlju (engleski  ). Discogs pristupljeno 3. studenoga 2018.
  3. Martina Japec, Ove tužne pjesme skrivaju istinite priče, express.hr, 10. siječnja 2017., pristupljeno 3. studenoga 2018.
  4. ‘Voljenom gradu’: Dan kada su Prljavci održali ‘zabranjeni koncert’ na glavnom trgu, zagreb.info, pristupljeno 12. studenog 2020.
  5. T.P., Kultna anegdota domoljubnih Prljavaca: Već 27 godina Hrvatska ne zaboravlja kako je pjesma potjerala milicajce!, dnevno.hr, 17. listopada 2016., pristupljeno 3. studenoga 2018.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]