Ruža hrvatska

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
“Ruža hrvatska”
Prljavo kazalište
Singl s albuma Zaustavite Zemlju
Format kazeta
Objavljeno 1988.[1]
Žanr rock, pop rock
Trajanje 5:13[1]
Izdavač Suzy Records, Zagreb
Tekstopisac Jasenko Houra, Marijan Brkić, Igor Kuljerić
YouTube full-color icon (2017).svg Ruža hrvatska na YouTubeu

Ruža hrvatska, izvorno: ...Mojoj majci[1] je pjesma zagrebačkog rock sastava Prljavog kazališta. Pjesma je objavljena 1988. godine na albumu Zaustavite Zemlju.[1]

Iako napisana u spomen Hourinoj preminuloj majci je vrlo brzo zadobila druge konotacije. Zbog stiha "zaspala je zadnja ruža hrvatska" su je mnogi smatrali modernom hrvatskom "budnicom" i pjesma je postala simbol probuđenog hrvatskog domoljublja u Jugoslaviji.

Godina 1989. se pamti kao godina pada istočnoeuropskih komunističkih poredaka. Dok je u Čehoslovačkoj došlo do Baršunaste revolucije, Berlin s rušenjem zida ponovo ujedinjen a u Rumunjskoj ubijen diktator Ceaușescu je već nekoliko tjedana prije u Zagrebu uzavrelo, kada je "Ruža hrvatska" otpjevana na velikom rock koncertu "Prljavaca". Nakon tog koncerta, pjesma je prema mnogima postala "više od pjesme".

Povijest[uredi VE | uredi]

Tadašnji Trg Republike za vrijeme koncerta, prema procjenama je došlo između 250.000 i 300.000 ljudi

Značenje[uredi VE | uredi]

Postojale su mnoge spekulacije o značenju, kao da je Houra pjesmu čiji stihovi glase "zadnja ruža hrvatska" posvetio hrvatskoj proljećarnici Savki Dabčević-Kučar. Jasenko Houra je kasnije pojasnio da je pjesmu posvetio svojoj majci Ruži nakon smrti.[2]

Pjesma i koncert 1989. imaju i povijesni značaj, čak ga se i u “TV kalendaru” na Hrvatskoj radioteleviziji spominje kao važan događaj.

Koncert na Trgu republike 1989.[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Voljenom gradu
Veliki koncert Prljavog kazališta, na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, održan je 17. listopada 1989. godine. Koncert je nosio naziv "Voljenom gradu". Procjene su bile da je na koncert došlo između 250.000 i 300.000 ljudi, a prema neslužbenim procjenama čak i pola milijuna. Svi ti ljudi su došli zbog pjesme "Ruže hrvatske".

Bilo je to još uvijek vrijeme hrvatske šutnje, kada se spominjanje hrvatstva na javnim mjestima nije smatralo legitimnim, pa je tako koncert bio skoro zaustavljen. No, narodna milicija nije uspjela isključiti struju iako joj je bilo naređeno.

Jasenko Houra je izjavio jednom prilikom za Croatia Records:

"Dvadeset minuta prije početka koncerta policija je došla isključiti struju, ali se nije mogla probiti kroz gužvu. Onda je do mene došao jedan inspektor i rekao mi da obavijestim publiku da koncerta neće biti, a ja sam mu na to odgovorio: ‘‘Recite im to vi”"[3]

Moderna hrvatska "budnica"[uredi VE | uredi]

Nakon koncerta "Voljenom gradu", pjesma je postala jedna od mnogih modernih budnica, uz koju će se Hrvatska boriti za neovisnost. Već slijedeće godine na prvim višestranačkim izborima su izabrane nove demokratske vlasti, a Trgu republike, na kojem je održan koncert 1989., vraćeno je ime i spomenik hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Tekst[uredi VE | uredi]

U njenu sobu uđem tiho,
Tiho baš, na prstima,
Bojim se, da ne zalupim glasno vratima,
Zaspala je zadnja ruža hrvatska.
I tek sad kad te nema,
Tko će jutrom da me budi,
I tek sad kad te nema,
Dobro znam, ti si bila
Zadnja ruža hrvatska.
Ružo, moja ružice,
Sve sam suze isplak’o
Noću zbog tebe,
Ružo, moja ružice,
Sve sam suze isplak’o.
I kako sad polako sam,
Protiv tuge i oluje,
Kad smo bili kao prsta dva,
Prsta dva jedne ruke.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Prljavo Kazalište ‎– Zaustavite Zemlju (engleski). Discogs. pristupljeno 3. kolovoza 2018.
  2. Ove tužne pjesme skrivaju istinite priče, express.hr, pristupljeno 3. studenoga 2018.
  3. KULTNA ANEGDOTA DOMOLJUBNIH PRLJAVACA: Već 27 godina Hrvatska ne zaboravlja kako je pjesma potjerala milicajce!, dnevno.hr, pristupljeno 3. studenoga 2018.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]