Monun I.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Monunius)
Monunove kovanice

Monun I. (grč. Μονούνιος) je bio ilirski kralj iz plemena Dardanaca koji je živio u 3. stoljeću pr. Kr. Vladao je od oko 290. do 270. godine pr. Kr. Činjenica da je nekoliko dardanskih vladara imalo isto ime razlog je određenim zabunama.[1]

Monun je imao kćer po imenu Etuta ili Etleua i nju je oženio drugi ilirski kralj po imenu Gencije. On je bio prvi Ilir koji je kovao svoj novac i to u Dyrrhachiumu (današnji Drač, u Albaniji). U Albaniji je pronađeno i 40 srebrnih novčića za koje se vjeruje da su bili Monunovi. Na novčićima se nalazi prikaz krave koja doji i gleda tele, a iznad njih je donja vilična kost vepra. Na drugoj strani se nalazi dvostruko pravokutno polje podijeljeno na četiri dijela sa simetričnim simbolima. S vanjske strane pravoukutnika nalazi se ime (M)ONOYNIOY - Monunius i BACIΛEΩ(Σ) - kralj.

Kod Ohridskog jezera, u blizini ilirsko-makedonske granice pronađena je brončana kaciga na kojoj je upisano Monunovo ime.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Povjesničar J.J. Wilkes navodi u svom djelu Iliri na str. 146: "Niti je sigurno da je to bio isti vladar koji je stekao moć među Taulantima", zatim, "Nije utvrđeno da se radi o istom Monunu koji je ponudio pomoć protiv Kelta..."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]