Prva nogometna liga Herceg-Bosne

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Prva nogometna liga Hrvatske Republike Herceg-Bosne je funkcionirala kao nogometno ligaško natjecanje za klubove bosanskohercegovačkih Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u toj zemlji i poslijeraća. Bila je to prva nogometna liga nastala za za vrijeme rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini, a ligu je organizirao Nogometni savez Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Za to vrijeme, nogometna natjecanja su bila podijeljena po nacionalnoj osnovi, tako da su u Bosni i Hercegovini Hrvati, Bošnjaci i Srbi svaki za sebe igrali svoje nacionalne lige. Nogometni savez Bosne i Hercegovine, koji je bio pod bošnjačkim vodstvom, je priznavao isključivo bošnjačku nogometnu ligu. Prva nogometna liga Hrvatske Republike Herceg-Bosne je formirana 1993. godine.

U nogometnom prvesntvu i kupu Herceg-Bosne igrala je većina nogometnih klubova iz većih općinskih središta Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom, kao što su: HŠK Zrinjski Mostar, NK Široki Brijeg, NK Brotnjo Čitluk, NK Posušje, HNK Orašje, NK Žepče, HNK Ljubuški, HNK Grude, NK Troglav Livno, HNK Tomislav Tomislavgrad, HNK Sloga Uskoplje, HNK Rama, HNK Stolac, HNK Čapljina, NK GOŠK Gabela, NK Kiseljak, NK Vitez, NK Stanić Kreševo, NK Novi Travnik, itd..

U sezoni 1997./98., najbolji nogometni klubovi bosnaskohercegovačkih Hrvata su se počeli suočavati s najboljim bošnjačkim za ulazak u UEFA-ina europska klupska natjecanja. Ovi odnosi su postojali sve do sezone 2000./01., kada su se dvije lige spojile u jednu, stvorivši Premijer ligu BiH.

Prvaci 1. nogometne lige Herceg-Bosne[uredi VE | uredi]

Klubovi sudionici[uredi VE | uredi]

Klubovi sudionici 1. nogometne lige Herceg-Bosne, napisani prema teritorijalnoj podjeli (županijama (kantonima), entitetu ili distriktu, te prema gradovima i općinama).

Hercegbosanska županija

Hercegovačko-neretvanska županija

Županija Posavska

Županija Središnja Bosna

Županija Zapadnohercegovačka

Zeničko-dobojska županija

Republika Srpska

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]