Prva nogometna liga Herceg-Bosne

Izvor: Wikipedija

Prva nogometna liga Hrvatske Republike Herceg-Bosne je funkcionirala kao nogometno ligaško natjecanje za klubove bosanskohercegovačkih Hrvata u Bosni i Hercegovini koji su živjeli u dijelovima zemlje pod kontrolom HVO-a za vrijeme rata u toj zemlji i poslijeraća. Bila je to prva jednonacionalna nogometna liga nastala za za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a ligu je organizirao Nogometni savez Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Za to vrijeme, nogometna natjecanja su bila podijeljena po nacionalnoj osnovi, tako da su u Bosni i Hercegovini Hrvati i Srbi u dijelovima zemlje pod kontrolom HVO-a, odnosno VRS-a svaki za sebe igrali svoje nacionalne lige. Međunarodno priznati Nogometni savez Bosne i Hercegovine, pod vodstvom vlade u Sarajevu, nije priznavao jednonacionalne nogomentne saveze. Prva nogometna liga Hrvatske Republike Herceg-Bosne je formirana 1993. godine.

U nogometnom prvesntvu i kupu Herceg-Bosne igrala je većina nogometnih klubova iz većih općinskih središta pod kontrolom HVO-a, kao što su: HŠK Zrinjski Mostar, NK Široki Brijeg, NK Brotnjo Čitluk, HŠK Posušje, HNK Orašje, NK Žepče, HNK Ljubuški, HNK Grude, NK Troglav Livno, HNK Tomislav Tomislavgrad, HNK Sloga Uskoplje, HNK Rama, HNK Stolac, HNK Čapljina, NK GOŠK Gabela, NK Kiseljak, NK Vitez, NK Stanić Kreševo, NK Novi Travnik, itd.

U sezoni 1997./1998., najbolji nogometni klubovi Prve nogometne lige Hrvatske Republike Herceg-Bosne su se počeli suočavati s najboljim klubovima, članovima Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za ulazak u UEFA-ina europska klupska natjecanja. Ovi odnosi su postojali sve do sezone 2000./2001., kada su se dvije lige spojile u jednu, stvorivši Premijer ligu BiH.

Prvaci 1. nogometne lige Herceg-Bosne[uredi | uredi kôd]

Klubovi sudionici[uredi | uredi kôd]

Klubovi sudionici 1. nogometne lige Herceg-Bosne, napisani prema teritorijalnoj podjeli (županijama (kantonima), entitetu ili distriktu, te prema gradovima i općinama).

Hercegbosanska županija

Hercegovačko-neretvanska županija

Županija Posavska

Županija Središnja Bosna

Županija Zapadnohercegovačka

Zeničko-dobojska županija

Republika Srpska

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]